“Interslast“ u T. Toplicama

“U Hrvatskoj trenutno nedostaje 120 slastičara“

Objavljeno: 11.10.2016. Jelena Jazbec

U kongresnoj dvorani “Invigo“, Hotela “Well“ u Termama Tuhelj danas je svečano otvoren peti po redu “Interslast“, internacionalni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva. U dva dana, svoje slastice predstavit će slastičari iz 12 zemalja, te triju županija – Koprivničko – križevačke, Primorsko – goranske i Krapinsko – zagorske. “Interslast“ je otvorio krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, koji je tom prilikom najavio otvaranje tvornice štrukli iduće godine. Prisutnima su se obratili Stjepan Odobašić, glavni organizator, Damir Ježek, dekan Prehrambeno – biotehnološkog fakulteta Zagreb, Matjaž Žigon, predstavnik sajma Rimini Fieraza Alpe – Jadran i zemlje bivše Jugoslavije. Davor Pleško, predsjednik Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije, Marko Živaljić, predsjednik Udruge kuhara Krapinsko – zagorske županije, Dragica Lukin, predsjednica Saveza slastičara Hrvatske i Damir Crleni, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza.

Značajan za Zagorje

– “Interslast“ se treći puta održava ovdje u Zagorju i ima veliko značenje, pogotovo zato što smo ga ovdje uspjeli preseliti iz Umaga, tako da se malo više stvari događa kod nas na kontinentu. Ima veliko značenje zato što je to jedan edukacijski kongres gdje nam dolaze gosti iz više zemalja – područja bivše Jugoslavije, Australije, Rusije, Alpe – Adria. Svoje prezentacije imat će slastičari iz 11 zemalja, a ovo je prilika da mi iz Zagorja pokažemo svoje tradicionalne kolače. Edukacija je prvenstveno namijenjena srednjoškolcima iz naših dviju ugostiteljskih škola, Pregrade i Zaboka. To je prilika da vide koji su novi trendovi i što je novo u slastičarstvu – rekao je Živaljić.

Stjepan Odobašić otkrio nam je u kolikoj su mjeri Hrvati ludi za sladoledom, s obzirom na to da je tema ovogodišnjeg kongresa “Sladoled naš svagdašnji“.

– Ako gledamo po glavi stanovnika, onda je to 7,5 litara po stanovniku godišnje, a ukupna potrošnja sladoleda bila je do prošle godine negdje od 25 do 28 milijuna litara, međutim, ove godine se dogodilo čudo, što zbog turističke sezone, što zbog porasta potrošnje. Hrvati su procijenili da se u samo devet mjeseci u Hrvatskoj potrošilo oko 50 milijuna litara sladoleda. Najveći ljubitelji sladoleda su Amerikanci, koji pojedu dvostruko više od Hrvata, 15 litara po glavi stanovnika godišnje – otkrio je, dodavši kako slastičarstvo u Hrvatskoj bilježi uspješne rezultate, no suočava se i s brojnim izazovima.

– Potrošnja je u slastičarstvu u ovoj godini bila veća za oko 20 posto u odnosu na prošlu, što je jako puno, rijetko koja naša privredna grana bilježi takav porast. Hrvati se sve više okreću obrtničkim slastičarnicama, odnosno, tamo mogu pojesti kolače koji imaju oznaku izvornosti. Nažalost, još uvijek nema puno zaštićenih hrvatskih slastica, radi se na tome, iako smo kod gastronomije puno marljiviji. No, najveći problem slastičarstva u Hrvatskoj je nedostatak slastičara, kojih u ovom trenutku fali oko 120 – rekao je Odobašić.

Natjecateljski dio

Posjetitelji će u dva dana uživati u predavanjima stručnjaka, degustacijama i prezentacijama slastičara iz Hrvatske, Njemačke, Češke, Slovenije, Australije, Srbije, Crne Gore, Austrije, Rusije, Islanda, Italije, kao i u stručnim radionicama. Jednu od njih danas je održao Fedrico Anzellotti iz Italije, koji je sudionicima demonstrirao pripremu deserta “spritz Italiano“.

– Na ovoj manifestaciji sudjelujem drugi puta, a posebno mi se svidjela angažiranost mnogobrojne publike. Namjeravam se vratiti i sljedeće godine, štoviše, rado bih ostao nekoliko dana i pretvorio ovo u jedan odmor – rekao nam je Fedrico, čiju je prezentaciju publika počastila gromoglasnim pljeskom.

Osim edukativnog dijela, kongres ima i natjecateljski karakter, pa je tako u tijeku natjecanje  profesionalnih slastičara iz cijele regije za nagradu “Interslast CUP 2016.” te natjecanje učenika srednjih slastičarskih, prehrambenih i kuharskih škola Slovenije, Češke, Srbije i Crne Gore, pod nazivom “Artslast“. Prvoplasirana pobjednička ekipa izravno odlazi na Svjetsko juniorsko natjecanje slastičara u Italiju, 2017. godine. Pobjednici “Interslasta“ bit će proglašeni večeras, a pobjednici “Artslasta“ sutra, čime će ujedno završiti ovaj dvodnevni kongres.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba