Što je pravi razlog?

Prva zagorska socijalna samoposluga zatvorena, osnivač otišao u gastarbajtere

Objavljeno: 11.10.2016. Jelena Jazbec

Umirovljeni policajac Mirko Prelčec (48) iz Krapine, 2014. godine u svom je gradu osnovao udrugu “Posljednja nada”, a u prostoru bivšeg pogona Šavrića, otvorio prvu socijalnu samoposlugu u Zagorju, trgovinu u kojem osobe slabijeg imovinskog statusa mogu besplatno preuzeti osnovne namirnice i kućne potrepštine.
Prelčec se humanitarnim radom intenzivnije počeo baviti nakon umirovljenja, a socijalna samoposluga bila je samo nastavak njegovih humanitarnih akcija “Kruh za poslije” i “Obrok za poslije”.
– Moja zamisao bila je po sistemu Robin Hood – tražiti on onih koji imaju, da bi dali onima koji nemaju. Utjecao sam svim silama na inertnu socijalno ugroženu populaciju i na neki način uvjetovao da se moraju zaposliti, inače nema socijalne kuhinje i socijalnog dućana za njih. Obilazili smo stare i nemoćne i djelovali u skladu dozvoljenog – započinje svoju priču Prelčec.
– U trećem mjesecu 2015., Gradsko društvo Crvenog križa Krapina otvorilo je socijalnu samoposlugu, unatoč tome što sam relevantnim činjenicama tvrdio da nije potrebno, jer sam obišao cijelu Krapinsko – zagorsku županiju i znao sam potrebe. Nakon otvaranja i medijske eksponacije, dolaska biskupa i sl., meni su se donacije smanjile za 70 posto. Zagreb je potpuno stao, no ja sam nastavio raditi, unatoč svemu, bilo je tu inventara, ogrjev i sl., ni s kim nisam dolazio u sukob, sve radio na volonterskoj bazi, sa starim autom dovozio i odvozio – ističe ovaj umirovljeni policajac, koji trenutno živi u Njemačkoj, te dodaje kako je u svibnju ove godine morao obnoviti dozvolu za trajno prikupljanje, što je i uradio. Dozvola mu je izdana, no ipak je u lipnju ove godine zatvorio socijalnu trgovinu, njegova je udruga prestala djelovati, a on se sa ženom preselio u Njemačku. Na pitanje zašto je prestao sa svojim aktivnostima, unatoč tome što je dobio dozvolu za nastavak, odgovorio nam je vrlo neodređeno.
– Nažalost, meni je perfidno dano do znanja neka zatvorim sve svoje aktivnosti – rekao je, poručivši da sami otkrijemo s čije je strane dobio takvu poruku.
Stoga smo o radu udruge “Posljednja nada” najprije razgovarali s Jadrankom Cesarec, voditeljicom službe za društvene djelatnosti iz Ureda državne uprave u Krapinsko – zagorskoj županiji.
– Gospodin Prelčec je redovito podnosio izvješća o radu udruge i ispunio je sve zakonom propisane uvjete. Udruga je prestala djelovati zbog toga što je jedan od osnivača otišao u inozemstvo – rekla nam je Cesarec.

Otvorio biskup

GDCK Krapina 6. ožujka 2015. otvorio je socijalnu samoposlugu u svome Centralnom skladištu, na adresi Matije Gupca 11, u atomskom skloništu. Otvorio ju je pomoćni biskup zagrebački, mons. Valentin Pozaić, u sklopu pastoralnog pohoda Župi Sv. Nikole biskupa u Krapini, a otvorenju su prisustvovali zamjenik župana Krapinsko – zagorske županije Anđelko Ferek – Jambrek, predsjednik Gradskog vijeća Željko Pavić, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, načelnici općina i njihovi zamjenici, predstavnici Centra za socijalnu skrb, članovi Odbora GDCK-a Krapina, te predstavnici medija.
Posjetili smo socijalnu trgovinu GDCK-a Krapina, koja je otvorena svakog četvrtka od 12 do 14 sati, a o Prelčecovim navodima razgovarali smo s Davorom Šimunovićem, predsjednikom GDCK-a Krapina.
– Mi smo jedna ugledna organizacija koja djeluje u skladu sa Zakonom o Hrvatskom crvenom križu. Naše je poslovanje transparentno, a trenutno namirnicama opskrbljujemo 40 – 50 obitelji, kojima su prosječna primanja po članu obitelji niža od 600 kuna, sve u suradnji s Centrom za socijalnu skrb, koji procjenjuje kome je potrebna pomoć. Otvaranje socijalne samoposluge u Krapini od strane Gradskog društva Crvenog križa bilo je u planu, neovisno o gospodinu Prelčecu i njegovoj trgovini. Štoviše, smatram da bi bilo jako dobro da Krapina ima i dvije – tri takve trgovine – rekao nam je Šimunović, te dodao kako je otvaranje socijalne samoposluge opsežan posao kojemu treba pristupiti na profesionalan način.
– Mi smo svoju trgovinu otvorili uz podršku Grada Krapine, načelnika općina Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj, koje također spadaju u nadležnost GDCK-a Krapina, te Centra za socijalnu skrb. Ovaj opsežan posao odrađujemo mi, zaposlenici Gradskog društva Crvenog križa Krapina, te brojni volonteri, kojih nam ne nedostaje. I prije otvaranja samoposluge, Gradsko društvo Krapina pomagalo je najugroženijim obiteljima kroz donaciju namirnica i higijenskih potrepština, ali ne u obliku i obujmu kako to čini danas. Police socijalne samoposluge pune se na više načina – diljem Krapine i okolnih općina nalaze se kasice, kojima se prikupljaju dobrovoljni prilozi, zatim kroz akciju “Solidarnost na djelu” u mjesecu listopadu, u “Tjednu Crvenog križa”, u “Tjednu solidarnosti”, a tu su i kutije ispred trgovačkih centara, donacije iz skladišta Crvenog križa, donacije proizvođača hrane, a ujedno se GDCK Krapina javlja na razne natječaje za donacije, npr. Ministarstva poljoprivrede. Socijalna trgovina ozbiljan je projekt i ne može se krenuti u njega bez profesionalaca, volontera te podrške politike i Centra za socijalnu skrb. A zašto je gospodin Prelčec propao, to on mora sam znati – zaključio je Šimunović, dodavši kako ne smatra da je GDCK Krapina bio konkurencija Prelčecovoj trgovini, s obzirom na to da nisu imali iste korisnike.

Ljubav i pomaganje

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović rekao je kako Grad uvijek pruža podršku otvaranju socijalnih trgovina.
– Grad Krapina podržava otvaranje socijalnih samoposluga, bilo od strane privatnih osoba, bilo od ustanova ili institucija, no, nažalost, ne može utjecati na njihovo poslovanje. Pravo je svakog čovjeka da se uključi i da sudjeluje u društvenom životu svoje zajednice na koji način želi i pohvalno je što je gospodin Prelčec krenuo putem pomaganja potrebitim građanima kroz otvaranje socijalne samoposluge. Grad nije upoznat sa razlozima zatvaranja trgovine niti je na bilo koji način na to utjecao – istaknuo je Gregurović.
Socijalna trgovina GDCK-a Krapina i dalje nastavlja sa svojim radom, potrebe korisnika Centra za socijalnu skrb su zadovoljene, a Mirko Prelčec otkrio nam je kako ga ovo iskustvo nije obeshrabrilo te da će svojim sugrađanima i dalje pomagati iz Njemačke.
– Nastavljam se baviti humanitarnim radom i iz Njemačke, u svojstvu posrednika djelujem u domovini, jer me ljudi mole za suradnju, narod koji želi donirati. Ljubav i pomaganje potrebitima je moj život – zaključuje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba