IN MEMORIAM

Preminuo maestro Viktor Crnek

Objavljeno: 11.10.2016. Alen Brodar

Danas je preminuo znameniti Krapinčanin, maestro Viktor Crnek –  ljubitelj tople domače reči, začetnik dječjeg festivala „Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu“, od samih početaka redoviti sudionik i organizator “velikog” Festivala kajkavskih popevki te osnivač Kulturno-umjetničkog društva “Ilirci”.
Viktor Crnek rođen je 25. veljače 1934. u Radoboju, osnovnu školu polazio je u Krapini i Radoboju, a srednju u Čakovcu. Studirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te službovao u Petrinji, Jabukovcu (Banija – prije vojske), nakon čega stiže u Krapinu, gdje je radio kao učitelj u OŠ Ljudevit Gaj, a bio je i ravnatelj u OŠ Augusta Cesarca. Idejni je začetnik i osnivač KUD-a „Ilirci“.

Njegov opus broji 76 skladbi (u evidenciji ZAMP-a) – bezvremenske su popevke “Kajkavski akvarel”, “Bešte dečki, idu puce”, “Dugo, dugo ja o tebi senjam”, “Japa, japa, kak si škrt”, “Stiha zvezde, stiha reči”, “Dve reči za domaju”, “Krapina moja tak imam te rad”…
Povijesna godina u krapinskoj glazbenoj povijesti ostat će 1965., kada je osnovano Kulturno umjetničko društvo “Ilirci”. Taj je KUD mnogo puta pjesmom ispunio krapinsku Festivalsku dvoranu, a i u raznim su drugim gradovima pokazali svu svoju interpretacijsku moć. Publiku su često ostavljali bez daha i izmamili oduševljeni pljesak i uzvike odobravanja i pohvale, a sve su te izvedbe bile začinjene marom umjetničkog voditelja maestra Viktora Crneka (brojna gostovanja u zemlji i inozemstvu – Sloveniji, Austriji, Italiji, Francuskoj, Njemačkoj…). Danas u Društvu djeluje Mješoviti pjevački zbor i orkestar, a svom su osnivaču 2011. godine dodijelili titulu doživotnog počasnog predsjednika.
A da se ne zaboravi, za prvi po redu Festival kajkavski popevki koji je održan od 23. do 25. rujna 1966. godine, vezano je ime Viktora Crneka. Njegova popevka “Zagorska klet” uz tekst Dragice Vragović osvojila je prvu nagradu publike, a time i nagradu predsjednika Skupštine općine Krapina Mije Pavića – kristalni peharček.

U tradicionalne manifestacije, Tjedan kajkavske kulture ubraja se i Recital kajkavske poezije koji je poveznica s popevkama. Jer prvo nastaje riječ, a onda se na nju nadovezuje nota. Zahvaljujući spomenutom Recitalu, svjetlo dana 2012. godine ugledao je i kajkavski rječnik Viktora Crneka, tiskan pod naslovom “Kaj ne bi pozabili”, a izdalo ga je Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina.
Grad Krapina odužio se svom festivalskom doajenu pa je tako Viktor Crnek 2005. godine dobio Povelju Grada Krapine te 2007. godine najviše gradsko odličje, nagradu za životno djelo, za osobite zasluge i uspjehe u promicanju glazbene kulture i očuvanju kajkavskog izričaja.
– Ovom znamenitom Krapinčanu koji je zadužio svoj grad i koji mu je poklonio mnoštvo glazbenih radosti možemo kazati samo VELIKA VAM HVALA! Završit ćemo s njegovim riječima: „… Vidite, ja sam uvijek imao želju, u čemu sam djelomično i uspio, a to je da moj grad ima nešto prepoznatljivo, da u mojem gradu svi vole glazbu kao ja, da svi mladi rade na identitetu Krapine…». Neka mu se riječi pozlate i ostvare… – istaknuli su u Gradu Krapini.

Posljednji ispračaj Viktora Crneka biti će u četvrtak, u 15 sati na Gradskom groblju u Krapini.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba