Za 110. rođendan, uskoro iz Francuske stiže i navalno vozilo

Objavljeno: 09.10.2016. mladenmandic

Vatrogasci DVD-a Tuhelj jučer su obilježili 110. godišnjicu svog postojanja. Na obilježavanju je sudjelovalo čak 27 vatrogasnih društava iz Hrvatske i Slovenije, kao i predstavnici desetak tuheljskih udruga. Nakon koncelebrirane svete mise u tuheljskoj župnoj crkvi, koju je predvodio Dragutin Šengula, uz koncelebraciju Ivana Režeka, održan je mimohod glavnom tuheljskom ulicom. Blizu 200 nazočnih vatrogasaca i ostalih gostiju, nakon mimohoda i svečanog postrojavanja, pozdravio je predsjednik DVD-a Tuhelj Robert Romić. Veronika Kolman osvrnula na rad Društva u prošloj godini.

– Davne 1906. godine grupa entuzijasta predvođena velečasnim dr. Vjekoslavom Homotarićem, osnovala je DVD u Tuhlju, a velečasni Homotarić je ujedno bio i prvi predsjednik Društva. Nedostatak vlastitog prostora cijelo to vrijeme bio je najveći problem uspješno rada.

Gradnja vatrogasnog doma

– Posljednji put društvo je obnovljeno 1982. godine. Od tada se kreće s osposobljavanjem za vatrogasce, nabavom opreme i od 1984. godine s gradnjom novog vatrogasnog doma na starom sajmištu. Uz pomoć Općine Tuhelj, dom je u potpunosti dovršen 2006. godine. Društvo danas raspolaže s dva vatrogasna kombija i svom ostalom propisanom opremom, a najveći nedostatak nam je što nemamo navalno vozilo. No zalaganjem našeg prijatelja Jean – Claude Dumonta, gradonačelnika Coucy-le-Château u Francuskoj, i to bi se uskoro trebalo riješiti – rekla je Veronika Kolman.

Društvo danas broji tri viša vatrogasna časnika, tri vatrogasna časnika, pet vatrogasnih dočasnika I. klase, četiri vatrogasna dočasnika, šest vatrogasaca I. klase i 12 vatrogasca, a posebno ih veseli rad s djecom i mladeži.

Uvijek spremni pomoći

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar posebno je istaknuo je kako su u svim najtežim situacijama, uvijek najviše može pouzdati u vatrogasce.

– Vatrogasac ne može biti svatko. Njima nije bitan novac, oni su uvijek tu i ako treba i svoj će život staviti na kocku da nam pomognu – rekao je župan Kolar, dodajući kako je tradicija vatrogastva u Zagorju tolika da u svakoj obitelji ima bar ponekog tko je vatrogasac. U ime Hrvatske vatrogasne zajednice, VZ Krapinsko – zagorske županije i svih nazočnih društava, Tuhljanima je obljetnicu čestitao predsjednik VZ Krapinsko – zagorske županije Ivica Glas, u ime slovenskih vatrogasaca Antun Kunej, a sve okupljene pozdravio je i tuheljski načelnik Renato Ilić. Svojim nastupom, rođendansko slavlje uveličali su i kuburaši Gromovi Zagorja, tuheljska Limena glazba Lipa, a za dobro raspoloženje nakon svečanog dijela pobrinuo se F – band.


Dobitnici vatrogasnih priznanja

Vatrogasnu spomenicu za deset godina aktivnosti dobili su Valerio Hrženjak, Igor Kolman i Ivica Hercigonja. Vatrogasnu spomenicu za 20 godina aktivnosti dobili su Srečko Dvoršak i Antun Berc. Brončanu vatrogasnu medalju dobili su Dario Kroflin, Ivan Šurina, Tomislav Tramišak, Kristijan Kroflin i Darko Kuhar. Brončanu vatrogasnu plamenicu dobili su Mario Rusek, Božo Lončarić, Mirko Pukljak, Igor Kolman i Ivica Hercigonja. Vatrogasnu spomenicu za 30 godina aktivnosti dobili su Marijan Cvetko, Zvonko Herceg, Mladen Fiket, Zdravko Ilić i Josip Bračun. Vatrogasnu spomenicu za 40 godina aktivnosti dobili su Zlatko Ilijaš i Stjepan Lončarić. Srebrnu vatrogasnu plamenicu dobili su Zdravko Ilić, Srečko Dvoršak, Marijan Cvetko, Antun Berc, Dalibor Herceg i Viktor Kolman, a Vatrogasnu spomenicu za 60 godina aktivnosti dobio je Ivan Slovenec. Spomenicu vatrogasni veteran dobili su Stjepan Lončarić i Ivan Slovenec. Zlatnu vatrogasnu medalju dobio je predsjednik Društva Robert Romić, a Zlatnu vatrogasnu plamenicu dobili su Zdravko Šurina, Slavko Petrinec i Zlatko Ilijaš.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba