“Dani kruha”

U Stubakima prikazana sva raskoš hrvatske nacionalne baštine

Objavljeno: 09.10.2016. mladenmandic

U Hotelu “Matija Gubec“ u Stubičkim Toplicama, danas se drugi puta zaredom održala Svehrvatska smotra “Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje 2016.“ Na ovogodišnjoj središnjoj državnoj svečanosti, predstavilo se 49 sudionika – eko – škola i dječjih vrtića iz raznih krajeva Lijepe Naše te iz Bosne i Hercegovine, Mađarske i Vojvodine u Srbiji. Manifestaciju je otvorio izaslanik Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Anđelko Stričak, koji je rekao kako mirisi te bogatstvo okusa i boja plijene veliku pozornost te kako se na ovakvim smotrama ne treba sramiti domoljublja i pokazivanja onog što imamo i upravo se na ovakvom mjestu može vidjeti sva raskoš hrvatske nacionalne baštine.

Žito s hrvatskih polja

Ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić Rožman, posebno je naglasila kako bi žito i brašno kojim se peče kruh u Hrvatskoj, trebalo dolaziti s naših, hrvatskih žitnih polja, a ne da se jeftine i nekvalitetne sirovine za kruh uvoze iz inozemstva. Župan Željko Kolar rekao je kako se kroz ovakve smotre predstavlja tradicija Hrvatskog zagorja te posebno istaknuo da su ovakvi susreti mjesto za međusobno druženje djece iz svih krajeva Hrvatske, ali i za druženje s djecom hrvatskih korijena iz BIH-a, Mađarske i Vojvodine. Nadovezao se i kako ovakve smotre pridonose i velikoj promociji zagorskog turizma i “Bajke na dlanu“, jer mnogi od onih koji su prisustvovali ovoj današnjoj manifestaciji, sigurno će opet jednog dana turistički posjetiti Krapinsko – zagorsku županiju. Prisutnima su se obratili i predsjednik Udruge “Lijepa Naša“ Ante Kutle i načelnik Stubičkih Toplica Vladimir Bosnar, a u programu su nastupili mališani iz Dječjeg vrtića “Zvirek“ iz Stubičkih Toplica, Folklorna i Zborska sekcija Osnovne škole iz Stubičkih Toplica, pjevačka skupina “Žmik“, a nakon mise u zabavnom programu i Črleni lajbeki.

Pomagale bake, mame i učiteljice

Nakon svečane ceremonije otvorenja manifestacije, posjetili smo i neke od izlagača. Iz Krapinsko – zagorske županije izlagali su mališani, osnovci i vrtićka djeca domaćina iz Stubičkih Toplica te Zlatara, Pregrade, Huma na Sutli i Krapinskih Toplica. Svi zagorski izlagači redom su nam rekli kako su im delicije za “Dane kruha“ – razne vrste kruha, peciva, kao i raznih kolača – makovnjača, orehnjača, štrukli, buhtli, bučnica, ispekle, uz njihovu asistenciju, ponajčešće bake ili mame. No i same nastavnice i učiteljice dale su svoj doprinos da im štandovi izgledaju baš onako kako i priliči jednoj ovakvoj nacionalnoj smotri.


Vojvođanka Josipa Horvacki: Sigurno ću jednog dana ponovo posjetiti Zagorje

Josipa Horvacki, učenica sedmog razreda OŠ “Vladimir Nazor“ iz Đurđina kraj Subotice u Vojvodini, ponudivši nas na štandu rakijom viljamovkom, rekla nam je kako je ove godine po prvi put na smotri kruha i u Krapinsko – zagorskoj županiji te da iz Zagorja nosi jako lijepe uspomene.

– Dosad sam u Hrvatskoj bila samo na moru, no i ovdje mi je, unatoč tome što sam bila samo dva dana u Stubičkim Toplicama, bilo jako lijepo. Sigurno ću jednog dana ponovo posjetiti Zagorje – rekla nam je Josipa. Na upit je li u ova dva dana otkako je u Stubakima možda našla i kakvog dečka, odgovorila nam je da je vrijeme za takve stvari ipak bilo malo prekratko.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba