PITANJE POBAČAJA U HRVATSKOJ

T. Broz: Zastrašujuće je što se dogodilo u Vukovaru, ako će se nastaviti ugrožavati prava žena, izaći ćemo na ulice

Objavljeno: 08.10.2016. Jelena Jazbec

Pobačaj u Hrvatskoj ovog je tjedna ponovno postao vruća tema, a aktualizirali su je članovi molitvene zajednice “40 dana za život”, odnosno, njezina vukovarska podružnica. Naime, na facebook stranici “40 dana za život – Vukovar” objavljeno je sljedeće:
“DOČEK KRALJEVE KĆERI
Najavljen je dolazak trudnice iz obližnjeg mjesta na pobačaj u vukovarsku bolnicu. Molimo sve molitelje da nam se pridruže u što većem broju sutra ispred vukovarske bolnice kako bismo ju dočekali kao kraljevnu i pokazali koliko je vrijedna i kako smo spremni učiniti sve da joj pomognemo izabrati život!
Neka se iz našeg srca izlijeva ljubav, mir, opraštanje, prihvaćanje, blagost i nježnost. A Bog je taj koji čini sve u svima.
ISUSE, MARIJO I JOSIPE JA VAS LJUBIM I MOLIM”.
Objava je izazvala buru reakcija i komentara na facebooku, koji uglavnom osuđuju inicijativu molitvene zajednice.
“Sramite se. Ako vam je Bog taj koji čini sve svima, onda ostavite ženu na miru. Kako biste se osjećali da vašu djecu ovako netko proziva? Onaj tko je narušio privatnost pacijentice treba dobiti otkaz. Kao i oni koji se za vrijeme posla slikaju s vama” napisala je jedna korisnica facebooka.
“Tko vam je najavio dolazak trudnice? U vukovarskoj bolnici radi netko tko odaje povjerljive podatke! Svi bi vi meni odgovarali za to!”, stoji u drugom komentaru.

Ne žele komentirati

No, unatoč lavini reakcija na društvenim mrežama i činjenici da su se “za” ili “protiv” već izjasnile brojne osobe iz hrvatskog javnog života, poznati Zagorci još su uvijek rezervirani kada se govori o toj temi, barem ako je suditi prema anketi koju smo proveli.
Glumica Marija Borić odbila je komentirati slučaj, a sličan odgovor dao nam je i njezin kolega Adam Končić.
– Toliko sam prenatrpan poslovnim obavezama da nemam vremena razmišljati o takvim stvarima – rekao je.
Pjevač Rajko Suhodolčan otkrio je kako ima mišljenje o tome, ali ga ne želi iznositi u javnosti.
– Danas su tu i lijevi i desni, a ja zbilja ne bih želio zamjeriti se nekome. Da je nešto u vezi umjetnosti, nečega lijepoga, komentirao bih, ali ovako ipak ipak ne – istaknuo je.
O temi pobačaja nije želio govoriti ni prim. dr. sc. Rajko Fureš, voditelj odjela ginekologije i porodništva u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana, istaknuvši kako “što god da kaže, bit će krivo.”
Jedina koja je imala hrabrosti javno progovoriti, bila je glumica i pjevačica Sementa Rajhard.
– Čitam i vidim što se događa, no još uvijek imam nekakve dvije vizije i podvojeno mišljenje o toj problematici. S jedne strane, slažem se s time da svaka ženska osoba ima pravo učiniti što želi sa svojim životom i svojim tijelom, no s druge strane, ja sam kršćanka i mislim da su trudnoća i dijete blagoslov. Ima tu teških slučajeva, primjerice, žene koje su silovane, njima svakako treba pružiti psihološku pomoć, a ne ih dočekivati ispred bolnice, i to tako javno. Mislim da bi to trebalo biti anonimno – istaknula je Sementa.

Manipulirali javnošću

Za mišljenje smo upitali rektora Svetišta Majke Božje Bistričke, preč. Zlatka Korena.
– Volio bih da otkrijemo duh prošlih vremena koja su na poseban način bila u službi života. Dobro bi bilo otkriti ljepotu srca pjesnika koji na najbolji mogući način osjeća bilo tih dana. Drag mi je stih koji govori: “Meknite se vse gore, kaj se bu vidlo Zagorje”, i onda on ne opisuje što bi bilo važno vidjeti, nego govori da je važno sve što nas okružuje, ali je najvažnija “zipka u kojoj sam se zibal ja”. Život, zaštita života, kultura života i molitva je tu, u toj zipki – istaknuo je preč. Koren.
Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Krapinsko – zagorske županije Tajana Broz osudila je postupak molitvene zajednice.
– Zabrinjavajuće je ono što se dogodilo u Vukovaru. Zastrašujuće je, ali i kažnjivo to što postoji ozbiljna sumnja da je takva informacija došla iz same bolnice, koja je dužna štititi privatnost svojih pacijentica. No jednako je zastrašujuće, ali i smatram da bi trebalo biti kazneno gonjeno, i ono što je inicijativa kasnije objavila, a to je da su zapravo manipulirali javnost i da uopće nisu imali takvu informaciju, već su izmislili dolazak žene u bolnicu. To znači da ne samo da si uzimaju pravi zadirati u nečiju privatnost, uznemiravati pacijentice, već i da su počeli lagati i manipulirati javnošću. Takvo ponašanje je za svaku osudu. Žena je svoga tijela i života gospodarica i nitko nema pravo to joj pokušati oduzeti. Poljakinje su ovog tjedna pokazale što se događa kada se pokušava ugroziti prava žena, i sigurna sam da ćemo i mi u Hrvatskoj izaći masovno na ulice ako se ovakva situacija nastavi – rekla je Broz.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba