Hvalevrijedan projekt Grada Ivanca

Zaposlili mlade EU konzultante, koji savjetuju poduzetnike te pripremaju i pišu EU projekte

Objavljeno: 04.10.2016. Jelena Jazbec

Dok se u većini Hrvatske kao gorući problem nameće nezaposlenost mladih, u Gradu Ivancu domislili su se kako zaposliti mlade ljude, pomoći im u stjecanju novih znanja i vještina, te istovremeno poduzetnicima olakšati prijavljivanje na natječaje za EU fondove.
Prije nepunih godinu dana, na inicijativu Grada, s radom je započeo Projektni ured Grada Ivanca, u kojem je danas zaposleno šestero mladih ljudi do 29 godina, koji se bave informiranjem, pripremom i pisanjem projekata i njihovom kandidaturom prema EU fondovima.
– Projektni ured nastao je kao ideja i kao rezultat inicijative poduzetnika, ali i istraživanja tržišta, koje je pokazalo da u moru informacija koje kolaju o europskim sredstvima i mogućnostima dobivanja tih sredstava, prave informacije ili ne dolaze poduzetnicima ili se oni jednostavno time nemaju vremena baviti – doznajemo od voditeljice Projektnog ureda Lane Labaš.

Do 29 godina

Upravo zato, osnovan je Projektni ured Grada Ivanca, a odlučeno je kako će se u njemu zaposliti isključivo mlade nezaposlene osobe do 29 godina.
– Krenuli smo od samog razvojnog programa, odabira ljudi, odabira kadrova. S obzirom na to da nam je partner u projektu Hrvatski zavod za zapošljavanje, koristili smo jednu od njihovih mjera potpore, i odabrali ljude iz ciljne skupine “mladi nezaposleni do 29 godina”, što i inače jest po našim nacionalnim klasifikacijama kategorija u nepovoljnom položaju. Odlučili smo se već u startu selektirati ljude koji imaju visoku stručnu spremu i koji mogu zadovoljiti poslu konzultanta za EU fondove. Putem Javnog poziva, odabrali smo 10 ljudi, iako se taj broj, što zbog odlaska na druga radna mjesta, što zbog porodiljnih, smanjio na šest zaposlenih – ističe Labaš.
Odabrani kandidati prošli su certificirani program edukacije, koji je trajao 120 sati. S radom su započeli 1. studenoga 2015., i od tada su kontaktirali svih 500 poduzetnika s područja grada Ivanca koji se nalaze u njihovoj bazi, obavili 130 individualnih konzultacija i sklopili preko 60 ugovora o suradnji. Odradili su 20 projekata, a sljedeće godine očekuju i porast tog broja.
– Ono što nas je ove godine zakočilo, jest situacija vezana općenito uz fondove – ove godine je bilo samo 15-ak natječaja na koje su se poduzetnici mogli prijavljivati. Očekujemo da će iduća godina bude puno jača – otkriva Labaš, no najavljuje određene promjene.

Besplatna usluga

– Do kraja ove godine usluga za poduzetnike je besplatna, no, s obzirom na to da moramo početi razmišljati o komercijalizaciji, jedan dio usluga od sljedeće godine nudit ćemo po određenim cijenama, no te cijene i dalje će biti vrlo atraktivne jer i dalje želimo da to bude potpora poduzetnicima – ističe Labaš, te dodaje kako nisu poduzetnici jedini klijenti Projektnog ureda, koji priprema dokumentaciju i obavlja konzultacije i za gradske ustanove, kao i za udruge.
Voditeljica Ureda iznimno je zadovoljna odabirom kandidata, za koje ima samo riječi hvale, a zadovoljni su i zaposlenici, koji cijene pruženu priliku.
– Grad nam je pružio priliku da se dodatno educiramo, da naučimo nešto novo i da radimo u timu – rekao nam je mladi konzultant Nikola Turčin, a na pitanje kako se snalazi okružen isključivo ženama, koje su u Projektnom uredu u apsolutnoj većini, sa smiješkom odgovara kako se već naviknuo na to.
– Priviknuo sam se na rad u ženskom društvu. One su sve super, a najvažnije mi je da su uvijek spremne pomoći – zaključuje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba