Hodočašće svećenika

Kardinal Bozanić: Svećenici se ne smiju pretvoriti u “društvene službenike” po mjeri medijskih očekivanja ili politike

Objavljeno: 04.10.2016. mladenmandic

U Nacionalnom marijanskom svetištu u Mariji Bistrici, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je jučer, na 18. obljetnicu proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca, euharistijsko slavlje zahvalnog hodočašća svećenika Zagrebačke crkvene pokrajine. U koncelebriranoj misi s kardinalom Bozanićem bili su i biskup varaždinski mons. Josip Mrzljak, biskup sisački mons. Vlado Košić, biskup bjelovarsko – križevački mons. Vjekoslav Huzjak, biskup Križevačke eparhije mons. Nikola Kekić; zagrebački pomoćni biskupi mons. Valentin Pozaić, mons. Ivan Šaško, mons. Mijo Gorski te nekoliko stotina svećenika.

Kako biti bližnji

– Draga subraćo, danas smo došli moliti Gospodina da nas obnovi na ovome hodočašću, došli smo osvježiti se u Kristovu milosrđu, pod pogledom nebeske Majke Marije i blaženoga Alojzija Stepinca. Ovamo smo došli ponovno čuti poziv koji nam je uputio Isus kada nas je pozvao da ga slijedimo izbliza. Ovamo smo došli iznova tražiti način kako biti bližnji, kako služiti u svećeničkom pozivu. I mi se nalazimo u opasnosti da na putu svoje službe previdimo bitno – čovjeka i tako prijeđemo ‘na neko drugo evanđelje’, koje zapravo i ne postoji — rekao je Bozanić. Govoreći o životu bl. Alojzija Stepinca, Bozanić je rekao kako ćemo u riječima i djelima blaženoga Alojzija pronaći puno primjera njegova zalaganja za istinu, pravednost, poštivanje ljudskoga dostojanstva, solidarnost, hrabrost, za vrijednosti koje prepoznaju i ljudi koji nisu kršćani, niti su vjernici.

Prolazno i vječno

Sve što je živio, živio je u svjetlu vječnosti i mjerio mjerom vječnoga. Zato i ne smijemo svoje svećeništvo mjeriti mjerom prolaznoga, niti ugađati ljudima. Jer time ljudima ne bismo činili dobro. Ljudima najviše pomažemo ako ih usmjerujemo na susret s Bogom u svjetlu vječnosti. Upravo zato se mi svećenici ne smijemo pretvoriti u neku vrstu ‘društvenih službenika’, po mjeri socijalnih projekata, društvenih ili medijskih očekivanja ili politike – naglasio je Bozanić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba