15. smotra proizvođača meda KZŽ

Kralj pčela: Po treći je put apsolutni pobjednik zagorskog ocjenjivanja meda

Objavljeno: 02.10.2016. mladenmandic

S ocjenom 19,63 za svoj bagremov med, Josip Krog iz Štuparja pokraj Petrovskog, apsolutni je pobjednik ovogodišnjeg 15. ocjenjivanja i izložbe meda Krapinsko – zagorske županije koje je sinoć održano u Velikoj dvorani Grada Klanjca, a u sklopu manifestacije “Zahvale jeseni”. Krogu je ovo već treći naslov apsolutnog pobjednika. Drugo mjesto za svoj bagremov med osvojio je Ivan Drvar s ocjenom 19,56, a treće mjesto, također za bagremov med, s ocjenom 19,42 osvojio je Petar Bračević iz Slatine Svedruške pokraj Petrovskog. Organizatori izložbe i ovog su puta bili Krapinsko – zagorska županija, Savez pčelarskih udruga Krapinsko – zagorske županije, Grad Klanjec, Županijska gospodarska komora Krapina i zagorska Turistička zajednica.

46 uzoraka meda

Na natjecanje se ove godine prijavilo 37 zagorskih pčelara s ukupno 46 uzoraka meda bagrema, kestena, livade, cvjetnog meda te medljikovca. Prijavljene uzorke ocijenila je stručna komisija, i to prema Pravilniku o kvaliteti meda i drugih pčelinjih proizvoda, a peludnu analizu prispjelih uzoraka izradio je Agronomski fakultet u Zagrebu. Na početku sve zagorske pčelare u ime domaćina, grada Klanjca, pozdravio je klanječki gradonačelnik Zlatko Brlek koji je posebno istaknuo kako klanječko Pčelarsko Društvo “Kvirin Broz” ove godine obilježava 20. godišnjicu svog postojanja.
Proizvođače meda pozdravili su i Zdravko Bedeniković ispred Saveza Pčelarskih udruga Krapinsko – zagorske županije, Dragan Bubalo profesor s Agronomskog fakulteta, Josip Grilec ispred Hrvatske gospodarske komore, predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki, župan Željko Kolar te zamjenik ministra poljoprivrede Tihomir Majdak.
Svi oni su istakli kako je ova godina, nakon poplava 2014. godine, bila izuzetno teška za proizvođače meda, zbog kasnog mraza, pa se razmišljalo čak i otkazivanju ovogodišnje manifestacije. No, naglasili su, unatoč smanjenju broja uzoraka od lanjskih 124 na ovogodišnjih 46, kvaliteta prispjelih medova nimalo ne zaostaje za onim lanjskim.

Brendiranje bagremovog meda

Župan Željko Kolar posebno je istaknuo da će Krapinsko – zagorska županija i dalje morati poraditi na brendiranju svog bagremovog meda koji postaje sve prepoznatljiviji u turističkoj ponudi zagorske “Bajke na dlanu” – od naših hotela i ugostiteljskih objekata do marijanskog svetišta u Mariji Bistrici koju godišnje posjećuje više od milijun posjetitelja.
Inače, od 46 uzoraka meda, ove je godine bilo 14 uzoraka koji su ocijenjeni zlatom, od čega je bilo devet bagremovih medova, tri cvjetna i dva od kestena, 22 meda osvojila su srebro, a deset uzoraka meda osvojilo je bronce.
U kategoriji cvjetnog meda, prvu nagradu s ocjenom 18,87 osvojio je Mladen Paučnik iz Tomaševca pokraj Klanjca, a u kategoriji kestenovog meda Josip Sinković iz Dola Klanječkog s ocjenom 18,57. U kategoriji medljikovca jedini je bio Miroslav Čuček iz Gornjeg Maclja koji je osvojio broncu s ocjenom 15,84.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba