Srednja škola Ivanec

Ravnateljica L. Kozina: Provodimo vlastitu kurikularnu reformu, budući da je ona na nacionalnoj razini stala

Objavljeno: 01.10.2016. Jelena Jazbec

Grad Ivanec nalazi se u samom vrhu hrvatskih gradova i općina s obzirom na privlačenje investicija i povlačenje novca iz EU fondova, te iskorištavanje svih blagodati koje je Hrvatskoj donio ulazak u Europsku uniju. U takvom okruženju, pozitivne promjene zahvaćaju sve ključne sudionike javnog i društvenog života, a jedna od njih trenutno se odvija na vrlo važnom području – sustavu obrazovanja.

Srednja škola Ivanec u ovoj je godini iz Europskih fondova povukla gotovo 4,5 milijuna kuna, zahvaljujući trima projektima s kojima nas je pobliže upoznala ravnateljica škole Lidija Kozina.

Portal za e – učenje

– Prvi projekt bio je “Suvremene metode u nastavi za ekonomiste” , koji je završio u svibnju, a u sklopu kojeg smo promijenili dopuštenih 15 posto strukovnih kurikuluma, omogućivši učenicima korištenje učeničkog softvera koji je izradila tvrtka Infomare. Radi se o softveru koji je identičan softveru koji se koristi u stvarnom svijetu, u poduzećima, pa učenici rade knjiženja na računalu, a ne na papiru kao do sad. Napravili smo i portal za e – učenje, koji koristi cijela škola. Preko tog portala, profesori mogu komunicirati s učenicima, mogu stavljati domaće zadaće, omogućiti pristup prezentacijama, materijalima s predavanja, a mogu se i rješavati testovi. Kada završe s testom, odmah vide svoje rezultate, što je olakšanje profesorima, da ne moraju ispravljati testove. Drugi projekt bio je “Heureka – spoznajom do uspjeha”, namijenjen gimnazijalcima, u sklopu kojeg smo osmislili četiri nova fakultativna predmeta za gimnazijalce – statistika, eksperimentalna fizika, razvoj mobilnih aplikacija i digitalna kartografija, koji se od ove školske godine provode u našoj školi. Treći projekt nam je s područja obrazovanja odraslih, što nismo imali u našoj školi do sad. Radi se o programu pod nazivom “Referent poslovne podrške”, za obavljanje poslova putem informacijskih poslovnih sustava, odnosno, e – sustava. Program je već odobren i trenutno radimo pilot edukaciju, testiramo program i nudimo besplatnu edukaciju za 12 polaznika u Ivancu i 12 polaznika u Novom Marofu, jer Novi Marof nam je projektni partner – pojašnjava ravnateljica Kozina, koja sve projekte piše sama, dok joj administrativnu podršku pružaju dvije zaposlenice projektnog tima, koji je u školi formiran također zahvaljujući poticajima iz EU fondova.

Potrebe tržišta

– Odvajamo puno vremena i truda, ali kad vidimo rezultate, sve se to isplati – ističe ravnateljica i naglašava odličnu suradnju s Gradom i lokalnim gospodarstvenicima.
– Pokušavamo prilagoditi obrazovnu ponudu potrebama tržišta rada. Ponekad to ide teško i sporo, ali borimo se. Zadnje što smo napravili, upravo na inicijativu gospodarstvenika, jer im treba kadra, bilo je uvođenje srednjoškolskog programa za izobrazbu CNC operatera – otkriva ravnateljica.
Ima, kako sama kaže, još mnogo planova, ali ne želi sve otkriti za sada. Na pitanje kakva je njezina vizija sustava obrazovanja u budućnosti, odgovara kako se njezina vizija u Srednjoj školi Ivanec već počela ostvarivati.
– Drago mi je da su se promjene počeli provoditi iznutra. Kod nas se provodi modernizacija kurikuluma – moderniziramo strukovno obrazovanje, moderniziramo gimnazijsko obrazovanje i moderniziramo obrazovanje odraslih. Kurikularna reforma stala je na državnoj razini, ali jako sam sretna da mogu reći kako smo mi, koliko god nam je to dopušteno, pokrenuli svoju reformu – zaključuje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba