ISTRA ILI ZAGORJE?

Krapinske Toplice u borbi s Porečom za velik broj kineskih turista

Objavljeno: 01.10.2016. Alen Brodar

Na posljednjoj je sjednici Županijske skupštine KZŽ župan Željko Kolar podnio polugodišnje izvješće o radu, u kojem je istaknuo sve svoje aktivnosti, međutim, ono što se ispostavilo zanimljivo je odlazak u Kinu, na treći susret lidera jugoistočne i srednje Europe, gdje se Hrvatska po prvi puta pojavila. Tako je zapravo zagorska delegacija imala status nacionalne delegacije. I čini se da je to urodilo plodom.

Uži izbor

– Tamo smo zainteresirali dio poduzetnika iz Kine za zdravstveni turizam. Tu jako dobro stoje Krapinske Toplice. Već su bili investitori iz Kine ovdje, Krapinske Toplice i Poreč su ušli u uži izbor da dođe velik broj Kineza zainteresiranih za zdravstveni turizam. Ne vidim zašto ne bi i jedni i drugi, no mi smo u svakom slučaju formirali posebnu skupinu koja se bavi samo ulagačima iz Kine – rekao nam je župan Željko Kolar.
Da se “nešto valja iza brega”, potvrdio nam je i načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić, rekavši da su uspostavljeni odlični odnosi s gradom Jiaxingom.
– Bio sam tamo na međunarodnoj konferenciji i održao prezentaciju pred 500-tinjak turističkih agenata. Naravno da dio tog turističkog kolača želimo i mi uzeti – rekao nam je Svažić, dodajući da zasad postoje određeni limiti, kao što su vizni režim, jer ne izdaje se usvakom dijelu Kine jednako viza te nedostatak charter linija prema Zagrebu, pa kineski turisti u Zagorje većinom dolaze preko Budimpešte.

Uzvratni posjet

– Svakako bi se ta suradnja trebala konkretizirati jer bili je i kinesko veleposlanstvo u uzvratnom posjetu, kada je zamjenica graonačelnika Jianxinga posjetila Krapinske Toplice i Kumrovec. Tada je s njome bila i ekspertna skupina za poljoprivredu, a nakon Zagorja, otišli su u Istru i čini se da im se dopao Poreč. No, u svakom slučaju nastavljamo komunikaciju, vjerujem da će se dobar dio uspjeti realizirati – zaključio je Svažić.
I u Gradu Poreču potvrdili su nam da su Kinezi bili kod njih i iskazali interes, no ono što ulijeva optimizam Topličanima, jest činjenica da se kineska delegacija nakon Poreča ponovo vratila u Zagorje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba