Tjedan cjeloživotnog učenja

Krapinska velemajstorica Mirjana Medić: Šah je najbolja teretana za mozak

Objavljeno: 01.10.2016. Jelena Jazbec

U krapinskom Pučkom otvorenom učilištu, danas je obilježen Tjedan cjeloživotnog učenja, prigodnim programom pod nazivom “Šahom održimo mozak u formi”. Tijekom cijelog tjedna, zainteresirani građani mogli su posjetiti Dane otvorenih vrata Učilišta, te se upoznati s ponudom obrazovnih programa za odrasle i razgledati učionice i opremu. S obzirom na to da je moto ovogodišnjeg Tjedna cjeloživotnog učenja “Provježbaj mozak”, današnji je program bio posvećen šahu, igri koja na najbolji način pomaže u održavanju mozga u formi.

 

Škola šaha

 

O tome je u svome predavanju govorila krapinska velemajstorica i međunarodna šahovska sutkinja Mirjana Medić.

– Šah definitivno utječe na pamćenje i smatra se graditeljem mozga. Jednostavna je igra koju mogu naučiti djeca u najmlađoj dobi, znači, od četiri ili pet godina, ali je toliko složena, da je mogu igrati cijeli život. Što više knjiga pročitate, što više partija odigrate, vidici vam se otvaraju i vi želite i dalje učiti. Tako možemo slobodno šah nazvati “teretanom” za mozak – rekla je velemajstorica Medić.

Nakon njezina izlaganja, svoje su snage odmjerili kadeti Šahovskog kluba Oroslavje i članovi Šahovskog kluba Krapina, među kojima je i Leopold Vincelj, najstariji član kluba koji šah igra i u 81. godini. Pobjedu su odnijele mlade snage iz Oroslavja, a svim sudionicima podijeljene su prigodne zahvalnice.

Sa šahom su se danas upoznala i djeca iz krapinskih osnovnih škola, a neki od njih odmah su ispunili prijavnicu za školu šaha.

 

Obrazovni programi

 

Ravnateljica Učilišta Grozdana Pavlović prisutnima je progovorila o važnosti cjeloživotnog učenja, istaknuvši kako je misija krapinskog Pučkog otvorenog učilišta ponuditi polaznicima mogućnost napredovanja, usavršavanja i stjecanja novih vještina koje će ih pratiti kroz život.

– Mnoge su generacije 70-ih godina prošlog stoljeća upravo ovdje završile osnovnu školu i stekle svoje zanimanje kroz večernje škole. Danas je naše Učilište važan čimbenik provedbe cjeloživotnog obrazovanja. Svojim djelovanjem neprestano ide u korak s vremenom, pa se tako možemo pohvaliti nizom obrazovnih programa koje kontinuirano nadopunjavamo prema potrebama naših sugrađana. Važno je učiti. Učenje na treba shvatiti samo kao formalno obrazovanje ili nešto što se odnosi samo na mlađu životnu dob, već se učiti može kroz razne tečajeve, radionice, predavanja, kao što je ovo današnje – rekla je ravnateljica Pavlović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba