VINAGORA KOD PREGRADE

Započela sanacija najvećeg klizišta u Krapinsko – zagorskoj županiji

Objavljeno: 30.09.2016. Alen Brodar

 

U Vinagori kod Pregrade počela je sanacija trenutno najvećeg klizišta na području Krapinsko-zagorske županije. Klizište “Vrh Vinagorski”, koje je ugrožavalo 15-ak kućanstva te njihove stambene i gospodarske objekte, obišli su krapinsko – zagorski župan Željko Kolar i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj te predstavnici Hrvatskih cesta.

Hitna intervencija

Gradonačelnik Vešligaj istaknuo je da su radovi na sanaciji klizišta i prometnice uz klizište vrijedni 1,6 milijuna kuna (bez PDV-a).
– U protekle dvije godine napravljena je projektna dokumentacija vrijedna 80.000 kuna uz pomoć Županije, koja je ujedno s 40.000 kuna financirala i hitnu intervenciju odnosno radove na usmjeravanju vodotoka kako bi se spriječila daljnja oštećenja na gospodarskih objektima, kućama te klizanje tla – rekao je Vešligaj.
Župan Kolar dodao je da ovo nije jedina županijska investicija na tome području.
– Naime, Županijska uprava za ceste KZŽ ispod crkve na Vinagori uskoro će krenuti s radovima vrijednim 750 tisuća kuna, čime će biti osigurana donja cesta i riješena odvodnja, a iduće godine će biti nastavljeni radovi na asfaltiranju 210 metara nerazvrstane ceste, također u vrijednosti 750 tisuća kuna. Ova sanacija obuhvaća dugoročno rješenje klizišta i prometnice da se ovakve stvari u budućnosti ne ponavljaju. Na ovaj način pokazujemo koliko su nam bitni ljudi koji žive na ruralnim prostorima – rekao je župan Kolar.

Obilazak vodospremnika

Nakon obilaska klizišta, župan Kolar i gradonačelnik Vešligaj obišli su i lokaciju na kojoj su u tijeku radovi na izgradnji vodospremnika “Vinagora” zapremine 200 kubnih metara, vrijedni 1,7 milijuna kuna. Projekt je sufinanciran iz strukturnih fondova i Kohezijskog fonda EU u sklopu programa 2007. – 2013. Rok za završetak radova je do kraja 2016. godine, kao i klizišta “Vrh Vinagorski”.

Inače, investitor radova na sanaciji klizišta “Vrh Vinagorski” su Hrvatske ceste. Radovi obuhvaćaju uređenje odvodnje viška oborinskih voda koje potenciraju klizanje terena, što podrazumijeva i gradnju propusta ispod prometnice, čišćenje i uređenje postojećih dotrajalih drenažnih kanala te izgradnju novih, čime će se regulirati prihvat oborinskih voda i omogućiti funkcioniranje odvodnje predmetnog područja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba