Međunarodni festival čipke

Nastupilo devet europskih zemalja, publika uživala u 30-ak izložbi

Objavljeno: 26.09.2016. mladenmandic

– Jubilarni Međunarodni festival čipke u Lepoglavi potvrdio je kako je naš grad važno mjesto susreta mnogih europskih čipkarskih tradicija, stoga s pravom možemo reći kako je tijekom četiri festivalska dana naša mala Lepoglava bila europska prijestolnica čipkarstva – istaknuo je gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić na svečanosti zatvaranja 20. Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi. Podsjetio je kako je univerzalnu ljepotu i vrijednost lepoglavske čipke prepoznao i UNESCO, koji je lepoglavsku čipku uvrstio na listu nematerijalne kulturne baštine svijeta, dok su uzornu organizaciju međunarodnog čipkarskog festivala, koji je u protekla dva desetljeća iz lokalne priredbe prerastao u europsku čipkarsku manifestaciju, prepoznala sva najznačajnija čipkarska središta Europe, koja su u Lepoglavi predstavili svoju čipkarsku tradiciju.

Devet zemalja

Ove je godine na festivalu nastupilo čak devet europskih zemalja, Lepoglavu su posjetili i brojni zaljubljenici u čipku, među kojima je bilo i deset veleposlanika akreditiranih u Hrvatskoj. Festivalskoj publici ponuđeno je 30-ak izložbi na kojima je prezentirana čipkarska tradicija Europe. Gradonačelnik Škvarić posebno je zahvalio Veleposlanstvu Kraljevine Belgije, koja je bila ovogodišnja zemlja partner, organizatorima i sponzorima, ali i vrijednim lepoglavskim čipkaricama koje čuvaju i promoviraju vrijednu kulturnu baštinu Lepoglave.

“Lepoglavski kušlec”

Za odličnu popodnevnu atmosferu na festivalu i ove su se godine pobrinuli članovi KUD-a “Lepoglavski pušlek”, koji su organizirali zabavni program pod nazivom – “Lepoglavski kušlec”. U kulturno – umjetničkom i zabavnom programu nastupili su Limena glazba Lepoglava, Harmonikaški orkestar i mažoretkinje iz Železnika iz Slovenije, Tamburaški orkestar “Biseri” Kamenica, Udruga zajednice Mađara Pisanica, izvođači iz Loške Doline iz Slovenije te KUD “Anka Ošpuh” iz Ludbrega.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba