“Dani kajkavske reči” u Zlataru

Nastup Jasmina Stavrosa i Lidije Bačić, u nedjelju 47. Festival dječje kajkavske popevke

Objavljeno: 23.09.2016. Jelena Jazbec

U sklopu programa 47. Dana kajkavske reči u Zlataru, u ponedjeljak je u Gradskoj knjižnici održana radionica “Zemlja slame”, pod vodstvom magistra kiparstva Nikole Fallera. U crkvi Uznesenja BDM u utorak je svoj koncert održao akademski specijalist – orguljaš Mario Perestegi, umjetnik s međunarodnom karijerom. Na jednosatnom koncertu u Zlataru izvodio je djela trojice autora iz 18. stoljeća, Louisa- Nicolasa Clerambaulta, Johanna Gottfrieda Walthera i J. S. Bacha, te Franza Liszta, koji je stvarao u 19. stoljeću. Umjetniku je prigodnim darom zahvalio gradonačelnik Stanko Majdak.

Europski dan jezika

Mališani su u četvrtak uživali u predstavi “Tri praščice”, Lutkarskog studija Kvak, a u Gradskoj knjižnici održan je “Kajkavski osebušek Božice Brkan” i predstavljanje knjige “Ledina”. Književnica je okupljenoj publici pojasnila što je to kajkavski osebušek te u čemu se razlikuje tzv. kekavica, kajkavština njezine rodne Moslavine, od zagorske kajkavštine. U glazbenom dijelu programa nastupila je Jana Krušelj na violončelu, uz klavirsku pratnju Adama Mokosa Pazmana. Sljedećeg dana, u četvrtak, u Osnovnoj školi Ante Kovačića otvorena je četvrta Izložba gljiva Gljivarskog društva “Medenka”, koju je postavio prof. Branko Bartolić, predsjednik Hrvatskog mikološko – gljivarskog saveza. Članovi zlatarske udruge ubrali su 79 vrsta gljiva, a neke od njih bile su izložene prvi puta. Tog je dana odigrana i predstava za djecu “Bajka o ribaru i ribici”, a u Srednjoj školi Zlatar, edukativno – zabavnim radionicama, obilježen je Europski dan jezika.

Dječji festival

Danas će se održati Mali koncert Glazbene sekcije “Dora” KPD-a “Zlatarjeve”, na Trgu slobode otvorit će se izložba tradicijskih jela i rukotvorina “Po starinski”, a posjetitelji će uživati u degustaciji proizvoda GD-a “Medenka”, ŠRD-a “Pastrva” te udruge vinara “Pajdaš”. U zabavnom dijelu programa, publiku će zabavljati Zlatarske i Belečke mažoretkinje, Dječji folklorni ansambl “Cvrgudan”, Folkloraška i tamburaška sekcija KUD-a Belec te ŽVG “Kajda”, a u večernjim satima nastupa Jasmin Stavros.
Sutra će se održati 31. Kup DKR u lovu ribe udicom na plovak, izviđački bivak, turnir tenisača Krapinsko – zagorske županije i rekreativna MTB i trail utrka. U 10.30 sati u Osnovnoj školi Ante Kovačića otvara se dječja likovna izložba “Čovjek čovjeku”, a u podne započinje 47. Zbor malih pjesnika. Na trgu slobode u 18 sati započinje Sajam tradicijskih i umjetničkih zanata te predstavljanje proizvoda OPG-ova. U 19 sati na rasporedu je Pajdaško sprehajanje, uz nastup grupe “Domino”, te povorka oldtimera. U zabavnom dijelu programa, nastupit će Lidija Bačić. U nedjelju u 17 sati u osnovnoj školi započinje 25. Festival dječje kajkavske popevke, na kojem će nastupiti učenici osnovnih škola i Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije. Program 47. Dana kajkavske reči završava u utorak, gostovanjem 46. Varaždinskih baroknih večeri. U crkvi sv. Marije Snježne u Belcu nastupit će Višeslav Jaklin na orguljama, Tomislav Ratković na trubi i nonet “Donum”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba