Festival čipke u Lepoglavi

Čipkarsko umijeće iz osam zemalja, degustacija belgijske čokolade i piva te “Milenijska fotografija”

Objavljeno: 16.09.2016. Jelena Jazbec

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović, od 22. do 25. rujna u Lepoglavi će se održati 20. Međunarodni festival čipke, čiji je program predstavljen na konferenciji za novinare u Pavlinskom samostanu u Lepoglavi. S obzirom na to da je ovogodišnji festival posvećen prijateljstvu i zajedništvu stvorenima zahvaljujući nitima čipke, njegov će naziv biti “Nitima čipke povezani”.

Kraljevina Belgija

– Naša je Lepoglava tim finim nitima povezana s cijelim svijetom. Tome svjedoči i činjenica da će se na ovogodišnjem, jubilarnom festivalu, predstaviti čipka i čipkarsko umijeće iz osam europskih zemalja. Stoga s pravom možemo reći kako će u dane festivala Lepoglava biti središnje mjesto čipkarskog festivala. Posebno nas veseli da je zemlja – partner ovogodišnjeg festivala Kraljevina Belgija, zemlja iznimne čipkarske tradicije – rekao je gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić.
Univerzalnu ljepotu i vrijednost lepoglavske čipke prepoznao je i UNESCO, koji ju je uvrstio na listu nematerijalne baštine čovječanstva. U četiri dana, posjetitelji će moći uživati u 30-ak izložbi, upoznati različite čipkarske tehnike te sudjelovati u radionicama njihove izrade.

Flandrijska tehnika

U okviru Festivala “Lace School Artofil”, po prvi puta javno će se prikazati tijek izrade čipke u flandrijskoj tehnici na velikom jastuku s više od dvije tisuće batića, na koje je namotano više od 10 tisuća metara pamučne niti i više od 100 tisuća pribadača. Također, zahvaljujući suradnji s Kraljevinom Belgijom, posjetitelji će moći uživati u zanimljivim popratnim sadržajima – degustaciji belgijske čokolade, pralina i vafla, te piva. Važna atrakcija bit će i “Milenijska fotografija” Šime Strikomana pod nazivom “Sunce”. U petak, 23. rujna, na prostoru sportskog centra u Lepoglavi, 1200 osoba svojim tijelima ocrtat će jednu od najpoznatijih lepoglavskih čipki.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba