Siniša Hajdaš Dončić:

Milanović više sigurno neće odlučivati tko će biti novi predsjednik SDP-a

Objavljeno: 15.09.2016. mladenmandic

Predsjednik zagorskog SDP-a Siniša Hajdaš Dončić, župan Željko Kolar i pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj, koji je osvojio mandat za mjesto u Saboru, održali su danas u Zaboku konferenciju za novinare vezano uz parlamentarne izbore i budućnost SDP-a. Siniša Hajdaš Dončić prvo se zahvalio svim svojim biračima, a zatim rekao kako mu u trećoj izbornoj jedinici nije teško predvoditi koaliciju, koja u manje više istom sastavu još od 2003. bilježi kontinuiran rast i koja je i ovaj put s još većim postotkom birača nago prošle godine, ostvarila najbolji rezultat u Hrvatskoj. Dodao je kako se u novonastalim okolnostima ne namjerava kandidirati za predsjednika SDP-a.

Nemam favorita

– Nakon ostvarenog neuspjeha, osnovni cilj nam je pronaći najbolje rješenje u izboru za novog predsjednika i novo predsjedništvo SDP-a, koji će ponuditi najbolji program. Normalno je da novi predsjednik mora biti suprotnost Milanoviću, kao što je i Milanović bio suprotnost Račanu. Iako sam rekao kako bi, ako se odluči kandidirati za predsjednika SDP-a, podržao Orsata Miljanića, nemam nikakvog favorita i neću se pojavljivati na predizbornim skupovima bilo kojeg kandidata. Zasad nemam svog kandidata, o njemu će na osnovu programa odlučiti Predsjedništvo zagorskog SDP-a i njega će tada podržati svi zagorski SDP-ovci, pa i ja. Bit ćemo u tome složni. Zoran Milanović je, za razliku od drugih europskih zemalja, zaslužan što je uspio sačuvati socijaldemokraciju u Hrvatskoj, no on sigurno neće biti više u užem vodstvu SDP-a, niti odlučivati o tome tko će biti idući predsjednik stranke – rekao je Hajdaš Dončić. Dodao je kako se zalaže da SDP Hrvatske i hrvatska ljevica ima svoj put i kako se SDP ne može personificirati niti sa zemljama potsovjetske tradicije, niti s nordijskim zemljama, niti s Njemačkom i Austrijom.

SDP nije u izvanrednom stanju

Župan Željko Kolar posebno je istaknuo činjenice kako je lista Narodna koalicija u trećoj izbornoj jedinici ostvarila najbolji rezultat u Hrvatskoj s 52,56 glasova, a u Zagorju 48,91 posto, a od 32 jedinice lokalne samouprave u Zagorju, SDP je pobijedio u njih 30, u tri je osvojio više od 60 posto, a u njih sedam preko 50 posto. Ostvarili su 1,7 posto bolji rezultat nego lani.
– Svi sada misle kako je SDP u nekakvom izvanrednom stanju, no to nije istina. Mi smo izgubili i sada ulazimo u jedan normalni izborni ciklus – posebno je istaknuo je župan Kolar.
Marko Vešligaj se zahvalio glasačima s područja Pregrade, Huma na Sutli i Desinića.
– Iako neću biti u izvršnoj vlasti, zalagat ću se za razvoj Zagorja i decentralizaciju financijskih sredstava na lokalnu razinu. Uspjeh naše liste u trećoj izbornoj jedinici je rezultat kontinuiranog svakodnevnog rada na terenu – istaknuo je Vešligaj.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba