Svrab u krapinskom vrtiću

U karanteni 20-ak djece i dvije odgajateljice

Objavljeno: 13.09.2016. Jelena Jazbec

U krapinskom Dječjem vrtiću “Gustav Krklec” pojavio se svrab – svrbež kože ili scabies, zarazna bolest površinskog sloja kože koju uzrokuje parazit Sarcoptes scabiei var. Bolest je za sada potvrđena kod jednog djeteta, no radi preventive, sva djeca koja su sa zaraženim djetetom boravila u istoj prostoriji u razdoblju od 8. do 26. kolovoza, njih 20-ak, kao i dvije odgajateljice, trenutno se nalaze kod kuće, te moraju uzimati petodnevnu terapiju.

Mjere opreza

– Postupili smo u skladu sa Zakonom o sprečavanju i suzbijanju zaraznih bolesti, što znači da, kada je slučaj otkriven, svu djecu koja su sa zaraženim djetetom boravila u vrtiću, pregledala je liječnica iz Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije. Iako bolest nije otkrivena ni kod jednog drugog djeteta, zbog mjera opreza, nešto više od 20-ero djece i dvije odgajateljice sada su kod kuće, gdje uzimaju petodnevnu terapiju, nakon čega se, s potvrdom liječnika o prestanku terapije, mogu vratiti u vrtić. Svi roditelji obaviješteni su o slučaju, a mi smo u vrtiću također poduzeli mjere opreza, odnosno, dezinficirane su prostorije. Nažalost, nije nam poznato gdje je zaraženo dijete pokupilo bolest – otkrila nam je ravnateljica Dječjeg vrtića “Gustav Krklec” Ksenija Ostojić.

Od dva do osam tjedana

Od epidemiologa Ivana Lipovca iz zagorskog Zavoda za javno zdravstvo doznajemo kako su ovakve zaraze česte u situacijama kada skupine ljudi provode zajedničko vrijeme u zatvorenim prostorijama.
– Ovakve zaraze česte su u vrtićima, školama, staračkim domovima i slično. Najvažnije je zaraženu osobu podvrgnuti tretmanu, ali preventivno, i one osobe koje su s tom osobom boravile ili došle u kontakt. Također je potrebno dezinficirati odjeću, rublje, posteljinu. Prosječna inkubacija je od dva do osam tjedana, nakon čega će se zaraženo dijete, s potvrdom liječnika da je negativno, moći vratiti u vrtić. Poduzete su sve mjere, tako da ne bi trebalo biti panike. Nadamo se da ćemo to riješiti i da će sve ostati na tom jednom slučaju – ističe doktor Lipovac.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba