Tjedan kajkavske kulture

Mališani uživali u Dječjem danu i “Malom kaju”, na kojem je najljepše kajkavske popevke izvelo 20-ak mladih izvođača

Objavljeno: 08.09.2016. Jelena Jazbec

Šareni baloni, klaunovi, plesači i dječji osmjesi, ispunili su danas Park Matice hrvatske u Krapini, gdje je, u sklopu Tjedna kajkavske kulture, održan tradicionalni Dječji dan. Mališani su sa svojim roditeljima uživali u nastupu dječjeg zbora Iskrice, dječjeg plesnog para Antonija i Lare Pecigus, te učenika osnovnih škola, a sudjelovali su i na radionicama. Bilo je tu slikanja, igranja društvenih igara, izrađivanja ukrasa. Karla i Tena (7) iz Krapine, kući su ponijele cvjetiće koje su same izradile.
– Kući nosim ovaj cvjetić koji sam sama izradila i ukrasila, no najviše od svega danas ovdje ipak mi se najviše svidjelo kad smo igrali križić – kružić – otkrila nam je Karla.
Njezinu prijateljicu Tenu ipak je najviše razveselio klaun.
– Jako mi se svidio i baš nam je bio smiješan – rekla je.

“Popevke sem slagal”

Nakon cjelodnevnog uživanja u igri i druženju, večernji program bio je rezerviran za kulturu, no, i ovog puta, u glavnoj su ulozi bili oni najmlađi. Već tradicionalno, u Festivalskoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta održao se “Mali kaj”, 31. po redu dječji festival “Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu”. Najljepše zagorske popevke izvelo je 20-ak izvođača, a otvorio ga je Zbor Osnovne glazbene škole Krapina, s pjesmom “Popevke sem slagal”.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar u uvodnom je obraćanju istaknuo kako je “Mali kaj” najveseliji dio Tjedna kajkavske kulture.
– Dok god djeca počinju popevati kajkavske popevke od tak malih nogu, nemamo nikakvog straha da nam veliki festival ne bu doživel sto let – zaključio je.

Retrospektivna večer

Sutra od 10 sati na Hušnjakovom se održava srednjovjekovni tabor, od 17 sati škola gitare, a od 20 sati nastupaju Mahatma, The Leftovers, Tapatafko i The Ghen.
Od 17 sati na Šetalištu Vilibalda Sluge možete pogledati izložbu fotografija Foto kluba Krapina “Svjetlost pozornica”. U 20 sati u Festivalskoj dvorani održat će se retrospektivna večer Festivala kajkavskih popevki, a u 19.15 sati ispred Festivalske dvorane nastupit će Gradski puhački orkestar Krapina. Na Trgu Ljudevita Gaja i na Šetalištu Hrvatskog narodnog preporoda u 18 sati održat će se Prezentacija običaja i proizvoda kajkavskog govornog područja. U 22 sata na rasporedu je kulinarski show i nastup Kumova, a potom će na nastupiti Neno Belan i Fiumensi.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba