Martina Rubil Skitanić

“Hrvatsko zagorje obiluje mladim genijalcima, a ja ih ohrabrujem na snažniju društvenu parrticipaciju i poručujem im: Čekam na vas!”

Objavljeno: 08.09.2016. zagorjeinternational

 

Martina Rubil Skitanić, 13. na listi HDZ-a u III. izbornoj jedinici profesorica je biologije i kemije, aktualna vijećnica u Gradskom vijeću grada Zaboka te predsjednica žena Katarina Zrinski. Među najmlađima je na listi HDZ-a, a ujedno i jedina predsjednica Gradske organizacije te jedina žena u Županijskom odboru HDZ-a. Sve to govori da je vrlo mlada u politici dogurala već vrlo daleko, a ulazak u Sabor bio bi samo kruna njene dosadašnje političke karijere.

Što javnost o Vama još ne zna, za koje se stvari zalažete, koje ideale živite?

Dolazim iz radničke obitelji, a odgajana sam tako da poštujem svaki rad i i da se isključivo vlastitom marljivošću dolazi do boljitka. Volim Hrvatsku, hrvatsku povijest i tradiciju. Zbog te ljubavi zarazila sam se politikom.
Zalažem se za argumentiranu slobodu govora i mišljenja, društvenu pravednost i socijalnu osjetljivost u svakom pogledu. Od toga sve kreće. Inače, svakodnevno živim scenarij klasične hrvatske obitelji – kuća, posao, dijete, muž, hrpa rublja, režije i pokoja kava s prijateljicama. Situacija je mnogo kompleksnija otkada se u sve umiješala i politika. Sve skupa je zahtjevno ali obzirom da to želim i jer me to ispunjava, u istome i uspijevam.

Jedna ste od šest žena na listi HDZ-a III. izborne jedinice, da li je to slučajnost ili se radi o novom i modernom smjeru stranačke politike, što se može čuti i po retorici vašeg predsjednika Andreja Plenkovića?

U hrvatskoj politici patimo od kroničnog nedostatka žena. Sve preporuke o rodnoj ravnopravnosti žena na izbornim listama i njihova zastupljenost na istima po meni je umjetna, ali je u ovom trenutku potrebna kako bi se javnost senzibilizirala i kako bi stranke ipak počele poticati žene na aktivno bavljenje politikom. U politici se često, ako se želite uspinjati, morate ponašati kao muškarac. Žene vrlo često odustaju od aktivnog političkog angažmana. Bez razumijevanja i podrške u obitelji, teško se tko može nositi sa svim zahtjevima koje politika sa sobom nosi. Za mene je politika strast i što sam više u njoj, to ju više želim živjeti. Novi predsjednik stranke Andrej Plenković, zagovornik je modernizacije stranke, jednog potpuno novog smjera. To uključuje i veću participaciju i otvaranje većeg prostora djelovanja za žene. Vjerujem da ćemo s vremenom postići to da ćemo birati između kvalitetnih žena, a ne ih tražiti i davati im na važnosti samo u kriznim situacijama poput izbora.

Bili ste kandidatkinja na listi i na prethodnim parlamentarnim izborima 2015. Što se po Vama od onda promijenilo?

Promjena ima, ali one se i dalje odvijaju. Rezultati će biti vidljivi tek nakon nekog duljeg vremenskog perioda. Očekujem veliki zaokret u funkcioniranju HDZ-a, počevši od temeljnih organizacijskih jedinica pa sve do nacionalne razine. Iza nas je turbulentno razdoblje, u zadnjih godinu dana konstantno smo u izbornim ciklusima. Vjerujem da će u mirnodopskom vremenu, kad se složi Vlada i država krene normalno funkcionirati, dogoditi i promjene unutar Statuta HDZ-a koje će ići u demokratizaciju i modernizaciju stranke.

Kada govorimo o programu “Gospodarski rast, nova radna mjesta i društvena pravednost”, koje su to točke koje biste izdvojili da će se direktno i u skorije vrijeme osjetiti na kvalitetu života stanovnika III. izborne jedinice?

Program HDZ-a jest vrlo sadržajan, konkretan, utemeljen na znanstvenom pristupu i rezultat je rada naših najboljih stručnjaka. Za svaku mjeru iz programa naveden je način i izvor financiranja. Volim reći da naš program nije samo izborni već je provedbeni. HDZ planira ravnomjeran razvoj Hrvatske u suradnji s lokalnim jedinicama. Županije se neće mijenjati već će postati glavni nositelji novog razvojnog ciklusa. Kroz fiskalnu i funkcionalnu decentralizaciju i poticanje na izvrsnost u radu, nema prepreke da KZŽ sa svim njenim građanima ne uspije. Poznajem mnoge vrijedne ljude u našoj županiji u kojima se krije nevjerojatna volja i ambicija da na našem i inozemnom tržištu ponude rezultate svojih ambicioznih projekata. Tu prvenstveno mislim na poticanje razvoja malih obiteljskih gospodarstava i njihovo povezivanje kroz proizvođačke organizacije i poljoprivredne centre. Sektori malog i srednjeg poduzetništva te poljoprivrede moraju postati generatori novog zapošljavanja, a to je moguće kroz kombinaciju privatne inicijative i institucionalne potpore. Potrebno je povećati učinkovitost upravljanja EU fondovima te prilagoditi iste našim ljudima kako bismo iskoristili svaki raspoloživ euro.

Koji su Vam ciljevi u daljnjem političkom djelovanju, što biste voljeli promijeniti?

Cilj i velika želja mi je da se stranka popularizira i pomladi. To je proces koji se neće dogoditi preko noći jer zahtijeva veliku discipliniranost i dosljednost stranačkih lidera, rezultate rada na terenu, mijenjanje ustajalih obrazaca. Želim da stranka bude prepoznatljiva po svojim dostignućima. Kroz komunističko razdoblje i nastavno s promicanjem elitističkih stavova, mnogi ljudi misle da imaju pravo na ovo ili ono, a posebice se to odnosi na potraživanja od države. Političari s druge strane podupiru takva ponašanja, obećavaju nemoguće, a sve u svrhu dobivanja glasova. Želim da se takvo ponašanje promijeni. Imat ćemo jaku Hrvatsku kad ćemo imati jake pojedince, one koji će govoriti tešku istinu, a ne ju skrivati pod tepih i kad ćemo se izražavati konkretno i raditi na tome da se poboljša ono što nije dobro.

Koje su po Vama strateške prednosti Hrvatskog zagorja i što bismo mogli bolje?

Hrvatsko zagorje, osim po prirodnim ljepotama, sadrži i vrijedne kulturno povijesne spomenike. Danas su turisti zahtjevni, žude za novim znanjem, žele upoznati, istražiti. Ne zadovoljavaju se samo destinacijama sunca, mora i izležavanja. Ogroman potencijal za Zagorje vidim u razvitku tzv. kulturnog turizma, a za koji imamo sve preduvjete -mnoštvo sakralnih objekata, arheološka nalazišta, bogat folklor, hodočašća… Takav turizam temelji se na autentičnosti nekog kraja, a time se onda potenciraju i domaći proizvođači, da svojim rukotvorinama poprate zbivanja i turističku ponudu. Sezona se na taj način produljuje na cijelu godinu. Kod nas u Zagorju je loše to što turistička infrastruktura ne prati kulturnu. Nemamo dovoljan broj smještajnih kapaciteta ni ugostiteljskih objekata koji bi zadovoljili zahtjeve naših posjetitelja. Ne događa se rijetko da turisti posjećuju npr. muzej na Hušnjakovom, a odlaze na ručak u susjednu Sloveniju. Ono što bismo zasigurno trebali jest pojačati imidž Hrvatskog zagorja kao prestižne destinacije s bogatom kulturno turističkom ponudom.

Slogan koji koristite u ovoj kampanji glasi “Biraj bolju budućnost” i prvenstveno se odnosi na mlađe generacije. Što biste im još poručili?

Svim mladima želim poručiti da 11. rujna izađu na izbore i daju potporu HDZ-u . U sljedeće tri godine Hrvatskoj je na raspolaganju 80 milijuna kuna za zapošljavanje nezaposlenih mladih osoba. Osim toga, programom HDZ-a predviđen je niz mjera koje trebaju pomoći mladim naraštajima da lakše dođu do posla, da lakše pokrenu svoj vlastiti posao , da izađu na tržište, da se obrazuju… Želim sve mlade ohrabriti i na snažniju društvenu participaciju i na snažnije uključivanje u donošenje odluka i u kreiranje politika i strategija. U globaliziranom svijetu jako je važno imati svoje sidrište. Znati tko si, od kuda si i koja je tvoja pozicija. To znači imati samopouzdanje, hrabrost, samosvladavanje i biti spreman na – žrtvu. Znam da cijela Hrvatska, a posebice Hrvatsko zagorje obiluje mladim genijalcima. Želim im poručiti: Čekam na vas!

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba