“Poslovni uzlet” u Krapini

Dragutin Ranogajec: Nadam se da nakon izbora obrtnici i poduzetnici neće dobiti samo lopatu kojom će bacati ugljen u lokomotivu

Objavljeno: 08.09.2016. mladenmandic

U Srednjoj školi u Krapini danas se održava Poslovni uzlet Krapinsko – zagorske županije. Ovu besplatna edukativna radionica Poslovnog dnevnika u Krapinsko – zagorskoj županiji se održava po četvrti puta – nakon Pregrade, Zlatara i Zaboka. Na radionici je sudjelovalo više od stotinu zagorskih poduzetnika.

Nakon uvodne riječi glavnog urednika Poslovnog dnevnika Mislava Šimatovića, sve prisutne su pozdravili krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec te krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

Pad nezaposlenosti

Gregurović je rekao kako u Tjednu kajkavske kulture imaju posebnu čast ugostiti obrtnike i poduzetnike jer su upravo oni ti koji punjenjem gradske blagajne omogućuju odvijanje ove kulturne manifestacije. Dodao je kako Krapina u posljednje vrijeme bilježi znatan pad nezaposlenosti, ali raste i broj zaposlenih.
Dragutin Ranogajec posebno je istaknuo kako se nada da nakon izbora sva obećanja političara o gospodarstvu neće ostati mrtvo slovo na papiru te se nada da obrtnici i poduzetnici neće samo u ruke “dobiti lopatu kojom će bacati ugljen u lokomotivu”.
Župan Željko Kolar rekao je pak kako ovakve manifestacije služe da se gospodarstvenici mogu pokazati, ali i steći dodatnu edukaciju i znanja, kako bi mogli povući što više novca i fondova Europske unije.
Nakon otvorenja održane su i dvije radionice za poduzetnike.
Sanja Mihovilić, županijska pročelnica za gospodarstvo govorila je o potpori gospodarstvu i obrtništvu u Krapinsko – Zagorskoj županiji, a Mirela Lekić iz Hrvatske obrtničke komore, zadužena za strukovno obrazovanje, govorila je o potrebi ponovnog uvođenja dualnog sustava obrazovanja u kojem bi se kroz praksu odvijalo barem 70 posto obrazovnog programa.

Panel o decentralizaciji

Nakon dvije radionica održana je i panel diskusija krapinsko – zagorskog župana Željka Kolara i šibensko – kninskog župana i predsjednika Zajednice hrvatskih županija, Gorana Pauka, o potrebi decentralizacije lokalne i regionalne uprave.
Istaknuli su kako cilj novog ustroja nije samo ukinuti 20 županija i formirati nekoliko regija te dva do tri puta smanjiti broj gradova i općina, već da bi županije te gradovi i općine trebale reformom poreznog sustava dobivati puno više novca nego dosad, a oni bi ga sigurno puno bolje od središnje vlasti znali iskoristiti u prave namjene, a i uštedilo bi se podosta javnog novca. Dodali su kako se u Europi za lokalnu i regionalnu upravu i samoupravu izdvaja više od 20 posto javnog novca, dok taj postotak u Hrvatskoj iznosi svega 10 do 14 posto.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba