“Srednjovjekovne svečanosti”

Veliki Tabor okupit će kralja i Crnu kraljicu, brojne vitezove, kuburaše, dvorske žonglere i lakrdijaše…

Objavljeno: 07.09.2016. mladenmandic

Rujanske “Srednjovjekovne svečanosti u Velikom Taboru” ove će se godine održati u tri subote – 10., 17. i 24. rujna, od 14 do 18 sati. Kako nam je rekla v. d. ravnateljice Muzeja Hrvatskog zagorja Nadica Jagarčec, ova povijesno – edukativna manifestacija organizira se s ciljem očuvanja i poticanja prenošenja nematerijalne kulturne baštine tj. usmene predaje o Veroniki Desinićkoj, koja je upisana i u Registar nematerijalne kulturne baštine RH.

Povijesne i mitske predaje

– Drugi važan cilj je oživljavanje Taborgrada, spomenika kulture nulte kategorije, ali i povijesnih likova koji se vežu uz Veliki Tabor, jer nevidljivi tragovi kao što su povijesne i mitske predaje dio su našeg prepoznatljivog kulturnog identiteta, koji se kroz ovakve manifestacije prenose na mlađe generacije – ističe Nadica.
Kroz program “Srednjovjekovnih svečanosti”, posjetitelji će se susresti s kraljem Sigismundom Luksemburškim i kraljicom Barbarom, poznatijom kao “Crnom kraljicom”, moći će pratiti suđenje Veroniki Desinićkoj, koja je zbog ljubavi prema grofu Fridriku bila optužena da je vještica, moći će pratiti viteške borbe velikotaborskih vitezova, lutkarske predstave i sudjelovati u nekoliko interaktivnih muzejskih radionica – gađanju lukom i strijelom, izradi kruna od papira i građenju Velikog Tabora.

Stari zanati

Posjetiteljima će se demonstrirati i stari zanati – kovača, bačvara te izrade baruta. Pored Velikotaborskih vitezova, u programu će sudjelovati i Desinićki kuburaši, Plesna skupina Divertimento, Plesna skupina Veronika Desinićka, loculatori, srednjovjekovno putujuće lutkarsko kazalište, Flautine, dvorski lakrdijaši i žongleri. Manifestacija se održava uz potporu Krapinsko – zagorske županije i brojnih sponzora.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba