Novi prostor GDCK-a Krapina

“Rad Društva 130 godina odvijao se u podstanarstvu i neadekvatnim prostorima, napokon je pronađeno trajno rješenje”

Objavljeno: 06.09.2016. Jelena Jazbec

U Krapini je danas svečano otvoren novi prostor Gradskog društva Crvenog križa, u Ulici Frana Galovića. Radi se o 220 četvornih metara poslovnog prostora ove gradske organizacije koja u središtu županije djeluje već 130 godina.

Kako je u svome obraćanju istaknuo ravnatelj GDCK-a Krapina Davor Šimunović, rad Društva u proteklih 130 godina odvijao se u podstanarstvu te vlažnim i neadekvatnim prostorima. Silom prilika, Gradsko društvo Crvenog križa Krapina, zajedno s Gradom Krapina i Općinama Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj, pronašlo je 2014. godine trajno rješenje smještaja i daljnjeg rada na sadašnjoj lokaciji.

Investicija od 220.000 eura

Vrijednost investicije je 220 tisuća eura, kroz kreditnu liniju na otplatu od 10 godina, koju u jednoj trećini otplaćuje Crveni križ Krapina, u jednoj trećini Grad Krapina, a u jednoj trećini Općine Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj.

Šimunović je istaknuo i kako poriv čovjeka za pomaganje bližnjem postoji u njemu od najdavnijih vremena, a upravo tu vrijednost njeguje Društvo Crvenog križa.

– Iz uvodnog filma koji smo zasigurno svi pogledali u Muzeju krapinskih neandertalaca, vidimo kako je jedan od naših predaka u lovu ostao bez ruke. I preživio je, zahvaljujući pomoći drugoga. Već tada krapinski pračovjek pokazuje humanost, plemenitost, suosjećajnost, spremnost na pomaganje bližnjem. Zar i danas na tim principima ne počiva većina djelatnosti Crvenog križa? – istaknuo je Šimunović.

Predsjednica Društva Crvenog križa Krapinsko – zagorske županije Štefica Pasarić zahvalila je Šimunoviću što je, kao ravnatelj ne samo GDCK-a Krapina, nego i županijskog Crvenog križa, dio novouređenog uredskog prostora namijenio upravo županijskom društvu. Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar obećao je kako će Županija u svome proračunu osigurati ostatak novca potrebnog za daljnje opremanje prostora, kako bi on uskoro bio u potpunoj funkciji.

Portreti Roze Farkaš

Prisutnima su se obratili i Dragica Forjanić, predsjednica GDCK-a Krapina, Gordana Lazić – Tafra, izaslanica predsjednika Hrvatskog Crvenog križa, Zoran Gregurović, gradonačelnik Krapine i slikar Stjepan Đukić Pišta, koji je za novouređeni prostor darovao svoja umjetnička djela u vrijednosti osam tisuća eura. Upravo dva njegova portreta Roze Farkaš, osnivačice i prve predsjednice GDCK-a Krapina, u sklopu današnjeg svečanog otvorenja, darovana su Rozinim potomcima.
Svečanost su svojim glazbenim izvedbama uveličali Barbara i Rajko Suhodolčan, a službeno su ga otvorili Stjepan Puškar, bivši ravnatelj GDCK-a Krapina i počasni član Društva te Petra Vidović, voditeljica Kluba mladih GDCK-a Krapina. Novi prostor i zaposlenike blagoslovio je vlč. Tomica Šestak, upravitelj krapinske Župe Sv. Nikole. Po završetku službenog dijela programa, na terasi novouređenog prostora pripremljena je zakuska za sve uzvanike.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba