Započela sanacija šteta na Titovoj rodnoj kući i još 12 objekata Starog sela

Objavljeno: 02.09.2016. mladenmandic

Nakon što je 25. lipnja ove godine Kumrovec zahvatila velika poplava u kojoj je izljevom potoka Škrnik poplavljen i kumrovečki Muzej Staro selo, u četvrtak su u Starom selu započeli radovi na otklanjanju posljedica nastalih šteta.

Kako nam je rekao nadzorni inženjer Jadranko Horvat, najveća oštećenja su na Titovoj rodnoj kući iz koje su uklonjeni i stavljeni u deponij svi eksponati. Titova kuća je cijelo to vrijeme bila zatvorena za posjetitelje. No, štete će se sanirati i na još drugih 12 objekata te na stazicama i mostićima koji su oštećeni poplavom. Ukupna vrijednost radova iznosi 318.962 kune, a radove izvodi tvrtka SML projekt d.o.o. iz Zagreba koja je registrirana za izvođenje radova na objektima povijesne i kulturne baštine na području RH.

Uklanjanje podova

– Radovi su započeli uklanjanjem drvenih podova od hrastovih dasaka te zemljanih podova s mješavinom pljeve, kravlje balege i ilovače, skidanjem dijelova žbuke koje su bile zahvaćene poplavom te čišćenjem kamenih zidova od prljavštine i vlage. Osim podova i žbuke, sanirat će se i stolarija, kao i oštećeni dijelovi vanjskog pročelja koji su bili pod vodom, tzv. “cokli”, do visine oko 40-ak centimetara. Bit će napravljena i nova hidroizolacija te biti potrebna i dodatna isušivanja vlažnih prostora – rekao nam je nadzorni inženjer Jadranko Horvat.

Poštivanje procedure

Kako su se mnogi turisti, ali i mještani Kumrovca pitali zašto se s početkom sanacije čekalo više od dva mjeseca, Horvat nam je rekao kako se nastale štete od poplava ne mogu odmah vidjeti, jer se vlaga po zidovima penje, pa je trebalo pričekati dva tjedna, trebalo je i popisati svu nastalu štetu, tražiti mišljenja konzervatora i dakako poštivati zakonsku proceduru i raspisati javni natječaj za izvođenje radova na sanaciji, a sve to traje. Dodaje kako je sreća što se nitko nije žalio na odabranog izvođača na natječaju, inače bi sve potrajalo još duže. Inače rok za završetak svih predviđenih radova na sanaciji Starog sela je 60 dana, pa bi posjetitelji unutrašnji dio Titove rodne kuću mogli posjećivati negdje od početka studenog.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba