Pomoćnik ministra Mario Antonić

“Poduzetnicima je ponuđeno bespovratnih sredstava više nego ikada”

Objavljeno: 30.08.2016. zagorjeinternational

Mario Antonić, pomoćnik ministra poduzetništva i obrta Darka Horvata, jedan je od Zagoraca u izvršnoj vlasti, a ovih dana sudjeluje na radionicama na kojima govori o raspoloživim poticajima. Kako sam kaže, proteklih šest mjeseci se Ministarstvo poduzetništva i obrta ističe rezultatima i zaokretom u svojoj politici.
– Shvaćamo što je potrebno poduzetnicima u realnom sektoru te smo uspjeli za njih osigurati 2,4 milijarde kuna – rekao nam je u “njegovom” Humu na Sutli Mario Antonić, koji u MINPO-u vodi Upravu za investicije, inovacije i međunarodnu suradnju.

Kako se došlo do tako velikog iznosa koji je dostupan poduzetnicima?

Riječ je o sredstvima koje smo osigurali iz Europskih i investicijskih fondova. Ministarstvo poduzetništva i obrta u ovoj je godini osiguralo poduzetnicima više sredstava no ikada. U ovom trenutku za hrvatske poduzetnike na prostoru cijele države postoje otvoreni javni natječaji gabarita 2,5 milijardi kuna kroz koje poduzetnici, relativno jednostavnim aplikacijama, ovisno o veličini svog poduzeća, mogu povući u svoje investicije. To smo uspjeli dobrom suradnjom s Ministarstvom regionalnog razvoja i Ministarstvom rada i mirovinskog sustava, za razliku od naših prethodnika.
Cilj smo ostvarili – prebacili smo intenzitet potpora malom gospodarstvu s proračuna Republike Hrvatske na proračun Europske unije. Promijenili smo zajednička nacionalna pravila i tako pojednostavili i ubrzali proceduru apliciranja. Jednostavno rečeno, s manje dokumentacije, u tri koraka brže i jednostavnije, u 90 dana od dana podnošenja prijave dobivate ugovor u ruke. Bespovratnim potporama iz EU fondova ostaje više novca u proračunu Hrvatske za druge potrebe.

Posljednji javni poziv koje je Ministarstvo poduzetništva objavilo je E-impuls. Postoji li velik interes za taj program?

E-impuls nam je iznimno važan, jer uspjeli smo ono u sto je malo tko vjerovao. Za mikro i male poduzetnike osigurali smo čak 250 milijuna kuna, što je pet puta više nego što je bio u 2015. godini. Iznosi potpore su od 30.000 do 300.000 kuna, intenzitet potpore od 65 posto za male do 85 posto za mikro poduzetnike. Hrvatska ima velik broj mikro i malih poduzeća koja se bore za svoje mjesto na tržištu. E-impuls će im omogućiti pristup prijeko potrebnim sredstvima pomoću kojih mogu ojačati konkurentnost i pozicionirati se na tržištu. Na taj način doprinijet će razvoju gospodarstva u vlastitim zajednicama ali i na regionalnoj i nacionalnoj razini. “E-Impuls” namijenjen je poticanju investicija u početna ulaganja povezana s osnivanjem nove poslovne jedinice ili proširenjem kapaciteta postojeće poslovne jedinice u sektorima proizvodnje i proizvodnih usluga. Poduzetnici mogu svoje projekte prijavljivati do 30. rujna pa pozivam poduzetnike da iskoriste ovu priliku i dođu do bespovratnih sredstava za unaprjeđenje svoga poslovanja.

Postoji li još otvorenih javnih poziva koji mogu pomoći poduzetnicima?

Najviše sredstava nudimo kroz Program ”Kompetentnost i razvoj MSP” ukupne alokacije 867.000.000 kuna, s iznosima potpore od 300.000 do 30.000.000 kuna. Intenzitet potpore za mala poduzeća je do 45 posto i 35 posto za srednje velika poduzeća od ukupno prihvatljivih troškova po projektu. Još uvijek je otvoren javni poziv “Podrška razvoju MSP u turizmu povećanjem kvalitete i dodatne ponude hotela” ukupne alokacije u iznosu od 304.000.000 kuna, s iznosima potpore od 1.000.000 do 10.000.000 kuna te intenzitetom do 45 posto za mala i 35 posto za srednje velika poduzeća, od ukupno prihvatljivih troškova po projektu. Otvoren je i natječaj “Inovacije novoosnovanih MSP” ukupne alokacije 22.800.000 kuna, s iznosima potpore od 150.000 do 1.500.000 kuna te intenzitetom do 90 posto prihvatljivih troškova. No, moram napomenuti da je za ovaj program veliki interes i da su pristigli zahtjevi premašili iznos alokacije. To dakako ne znači da će netko biti uskraćen za sredstva za koje ispunjava uvjete jer će se dodatno alocirati potrebna sredstva, kako bi se moglo udovoljiti svim prijavljenim predmetima.

Jesu li kroz neke od ovih javnih poziva poduzetnici su već dobili bespovratna sredstva i potpisali ugovore?

Kroz navedene Pozive u mandatu ove Vlade ugovorena su bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od ukupno 98.976.344,06 kuna, a potaknuta su ulaganja u ukupnom iznosu od preko 300 milijuna kuna, točnije 314.644.823,64 kuna. Korisnici su se kroz 19 ugovorenih projekata obavezali na otvaranje 237 radnih mjesta.

Osim bespovratnih sredstava, Ministarstvo poduzetništva najavljuje nove financijske instrumente. O čemu je riječ?

Sve su aktivnosti Ministarstva poduzetništva i obrta usmjerene prema iznalaženju novih izvora financiranja i što jeftinijih kreditnih aranžmana, o čemu je također bilo riječi prilikom preuzimanja ministarstva. Do sada je, u ovoj godini, hrvatskom poduzetniku na raspolaganje stavljeno 1,5 milijardi kuna koje mogu povlačiti kao bespovratna sredstva iz strukturnih fondova EU, a osigurano je 1,2 milijardi kuna kreditnih aranžmana i jamstava po cijeni kapitala koja do sada nije bila dostupna u Hrvatskoj. Ove financijske instrumente uvodit će HAMAG-BICRO, koji osim što je potporna institucija, time postaje i financijska. I za financijske instrumente sredstva su osigurana iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a riječ je o mikro i malim zajmovima, individualnim i portfeljnim jamstvima te subvenciji kamatne stope. Cilj programa mikro i malih zajmova je kreditiranje mikro, malih i srednjih subjekata malog gospodarstva uz uvjete financiranja kavi još nisu bili dostupni hrvatskih poduzetnicima A to su kreditne kamate u rasponu od 0,5 – 1,5 posto za investicije u opremu i 1,5 posto-3,5 posto za obrtna sredstva kao i smanjenje razine potrebnih sredstava osiguranja. Više neće biti potrebe da županije, gradovi i općine izdvajaju sredstva za subvencioniranje kredita poduzetnicima.

Ministarstvo je promijenilo i odnose s HBOR-om?

Ne samo s HBOR-m. Fokus ovog Ministarstva je razvoj poduzetništva, potpora hrvatskom poduzetniku i obrtniku. Mi želimo biti njihov servis i pružiti im sve što je moguće za njihov nesmetan razvoj i uspjeh. Zato smo uspostavili kontakte, intenzivirali smo sa svima koji imaju isti cilj i bilo kakvu ulogu u tome. Naši su partneri HGK, HOK, Hrvatska udruga poslodavaca, ali i HBOR i HPB koji su zajedno s nama servis našim poduzetnicima. Samo u prvih šest mjeseci ove godine u sustav obrta, mikro i malih trgovačkih društava plasirano je 1,86 milijardi kuna više kredita nego u cijeloj 2015. kroz direktne kreditne aranžmane HBOR-a. To je otprilike 400 posto više sredstava za hrvatskog poduzetnika nego što je to bilo u cijeloj prošloj godini.

Što je sa stipendiranjem učenika?

Mi smo s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava potpisali s Sporazum o suradnji zahvaljujući kojemu smo iz Europskog socijalnog fonda unutar Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Osigurana sredstva za projekt “Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima” su u iznosu od 11.520.000 kuna. Ugovoreno je 1280 stipendija. Iznos stipendije je 750 kuna mjesečno, a dodijeljena je učenicima u srednjim školama koji se obrazuju u zanimanjima u sustavu deficitarnih obrta.

To je za prošlu školsku godinu, kakvi su planovi za nadolazeću?

Plan je još veći broj ugovorenih stipendija i to višeg iznosa. Javni pozivi su objavljeni prije desetak dana, a od 1. rujna Ministarstvo zaprima prijave i to na dva javna poziva: “Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima”, kojim je predviđeno 2000 stipendija s iznosom od 18.000.000 kuna, gdje godišnja stipendija iznosi 9000 kuna i “Naukovanje za obrtnička zanimanja” – 3.000.000 kuna, od čega je iznos sredstava iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. 2.550.000 kuna (85 posto), a iznos nacionalnih sredstava 450.000,00 kuna (15 posto).
Važno je još napomenuti da smo Sporazumom s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava prvi put osigurali da se Hrvatski zavod za zapošljavanje aktivno uključi u odabir zanimanja za koja će se dodjeljivati učeničke stipendije i to uvažavajući lokalna tržišta rada. Radimo međusektorski kako bismo osigurali da naši mladi pronađu svoje stabilno radno mjesto u Hrvatskoj. U vrlo kratkom vremenu od nepuna tri mjeseca osigurali smo i nastavit ćemo osiguravati da najmanje 3300 mladih ove godine bude stipendirano. To je uvjerljivo najveća brojka ikada dodijeljenih učeničkih stipendija za deficitarna zanimanja. Europski socijalni fond i ovdje se pojavljuje kao ključni motor promjena koje želimo.
Ministarstvo poduzetništva i obrta najavljuje nove javne pozive u sljedećih mjesec dana?
To je točno, prvi sljedeći natječaj je javni poziv za ciljane skupine, novih 50 milijuna kuna osiguranih iz Europskog socijalnog fonda za ciljne skupine. Visina potpore kretat će se od 10 do 200 tisuća kuna. Također, u pripremi je program s 152 milijuna kuna za ulaganje u poduzetničku i poslovnu infrastrukturu (Inkubatori) namijenjenih jedinicama regionalne i lokalne samouprave i potpornim institucijama, program od 53 milijuna kuna za komercijalizaciju inovacija u poduzetništvu namijenjen inovativnim poduzećima, 38 milijuna kuna za poticanje internacionalizacije, 76 milijuna kuna za promociju poduzetništva, te 38 milijuna kuna za vođenje standarda i certificiranje.

U RH postoji i krovni zakonodavni okvir koji definira poticanje investicija. Što možete reći o provedbi Zakona o poticanju investicija?

Zakon o poticanju ulaganja omogućava postojećim i novoosnovanim trgovačkim društvima korištenje poticajnih mjera za ulaganja, pri čemu je minimalna visina ulaganja za koju se odobravaju poticajne mjere 150.000 eura, uz uvjet otvaranja najmanje pet novih radnih mjesta povezanih s ulaganjem u razdoblju od tri godine nakon početka ulaganja – trogodišnje razdoblje u kojem se priznaju prihvatljivi troškovi. U okviru sustava poticajnih mjera, najizdašnija i za ulagače izuzetno privlačna poticajna mjera, uz sve ostale mjere, je porezna povlastica koja predstavlja umanjenje stope poreza na dobit za 50 – 100 posto (ovisno o visini investicije i broju novozaposlenih) u maksimalnom razdoblju od deset godina, odnosno do iskorištenja maksimalnog intenziteta potpore.
Kroz cjelovit sustav potpora za ulaganje, potiče se ostvarivanje strateškog cilja povećanja konkurentnosti malog gospodarstva temeljem povećanja ukupnih investicijsko-gospodarskih aktivnosti u RH, odnosno izgradnja gospodarskog modela temeljenog na investicijama u proizvode/usluge visoke dodane vrijednosti. Temeljem pomenutog zakonodavnog okvira (ZPU) zaprimljeno je ukupno 411 Prijava za korištenje potpore malih i srednjih poduzetnika. Planirana visina ulaganja 334 prijavljena investicijska projekta (odobreni projekti i projekti u obradi) iznosi oko 14,1 milijardi kuna uz planirano otvaranje 9100 novih radnih mjesta.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba