Kumrovečki muzej “Staro selo”

Završila ljetna radionica izrade lončarskih proizvoda

Objavljeno: 29.08.2016. mladenmandic

U kumrovečkom “Starom selu” završila je prva ljetna radionica nematerijalne baštine ljetne radionice izrade lončarskih proizvoda pod nazivom “Mala škola lončarstva – Izrada zemljanih posuda za pripremu tradicijskih jela i slastica”.

Teorijski i praktični dio

Sudionici radionice bila su djeca iz Kumrovca i okolice, a sama radionica bila je podijeljena na teorijski i praktični dio. Teorijski dio podrazumijevao je upoznavanje s povijesti lončarstva kumrovečkog kraja i lončarima sutlanske doline, predstavljanje stalnog postava o lončarskom obrtu, a potom i upoznavanje s raznim oblicima glinenih posuda koje su majstori nekada izrađivali za svakodnevnu uporabu. Ujedno su se upoznali i s tehnikama oblikovanja keramike kao i vrstama glazura te načinima ukrašavanja. U Praktičnom dijelu djeca su učila kako centrirati glinu, podizati stjenke, sužavati i i širiti posude te kako izraditi rub ili nadodati dršku. Nakon sušenja polaznici su čistili proizvode, ukrašavali ih nanošenjem glazura u raznim bojama te ih pripremili za slaganje u keramičarskim pećima.

Trajna uspomena

Svaki polaznik po završetku radionice odabrao je jedan od svojih radova, kao trajnu uspomenu na Ljetnu školu. U realizaciji radionice sudjelovale su voditeljica i autorica lončarske radionice etnologinja Tihana Kušenić i Ankica Kovačić iz obrta “Lončarija” iz Globočeca koji je i dugogodišnji član Ceha tradicijskog obrta Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba