“Bučnica fest 2016.”

Po drugi put zaredom, najbolju bučnicu ispekli u Seoskom turizmu Grešna gorica u Desiniću

Objavljeno: 28.08.2016. mladenmandic

Seoski turizam Grešna gorica, podno Velikog Tabora iz Desinića, po drugi je put zaredom ponio titulu pobjednika drugog natjecanja „Bučnica fest 2016. Zlatnu buču pobjednicima, vlasniku Grešne gorice Damiru Podboju, predala je u ime pokrovitelja zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek.

 

Šest ekipa

Ovogodišnje je natjecanje zagorskih objekata seoskih turizama i ostalih restorana okupilo šest natjecateljskih ekipa. Osim pobjednika Grešne gorice sa svojim bučnicama predstavili su se Villa Zelenjak – Ventek iz Risvice pokraj Kumrovca, Seoski turizam Šumak iz Miljana kraj Zagorskih Sela, Hostel Kumrovec, Vinotočje Hajduk te domaćini Seoski turizam Masnec iz Luke Poljanske. Natjecanje je održano u organizaciji Turističke zajednice za područja Kumrovec, Desinić, Zagorska Sela – „Po plavem trnaci“, te u suradnji s općinom Zagorska Sela i Turizmom Masnec, pokrovitelj manifestacije bila je Krapinsko – zagorska županija, a medijski pokrovitelj Zagorje International.

 

Ništa bez sponzora

Da ničeg ne bi nedostajalo, za uspješnu organizaiju manifestaije pobrinuli su se i poduzeće Kamgrad, Mini mljekara Veronika, Lovačka udruga Srnjak, Cvjećarna Iris te poduzeće Oko print. Manifestaciju je otvorila zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek, a sve sudionike pozdravili su predsjednik Turističke zajednice Zvonko Škreblin, načelnik Zagorskih Sela Željko Kodrnja, te u ime zagorske Turističke zajednice Ksenija Tomić. Svi su oni istakli kako je kontinentalni turizam posebno prepoznatljiv po gastronomskim delicijama poput bučnice, štrukli ili zagorske purice te po svojim vinima. Na manifestaciji su sa svojim tradicionalnim proizvodima sudjelovali i proizvođači domaćih tradicijskih jela – mliječnih proizvoda, sireva, meda, bučinog ulja, bučinih koštica, oraha, suhomesnatih proizvoda te suvenira, a prezentirani su i neki od tradicionalnih zagorskih zanata te igraonice za djecu. Za dobro raspoloženje za sve posjetitelje pobrinuli su se Tamburaška i pjevačka sekcija KUD-a Horvatska, Desinićke mažoretkinje i grupa “Za kaj”, a pucnjevima iz kubure u nekoliko se navrata oglasilo i domaće Kuburaško društvo Sv. Martin.


Direktor Turističke zajednice Milan Kladnički:

„Nadamo da će svaka iduća manifestacija privući sve veći broj ljudi“

Kako nam je rekao direktor Turističke zajednice za područja Kumrovca, Desinića i Zagorskih Sela Milan Kladnički, cilj manifestacije “Bučnica fest” je promocija zagorske tradicionalne kuhinje, a bučnica je, dodao je Kladnički, zasigurno jedna od najprepoznatljivijih zagorskih gastronomskih delicija.
– Iako je proračun Turističke zajednice ove tri općine za ovu manifestaciju izuzetno skroman i praktički sve moramo pokriti od sponzora, ipak nekako uspijevamo i nadamo se da će svaka iduća manifestaciji biti još uspješnija i privući još više ljudi – rekao nam je Milan Kladnički.

 


Stručni žiri:

Pobjednika su odlučivale tek nijanse

Članovi žirija koji su ove godine ocjenjivali bučnice bili su predsjednik žirija Zdravko Klanjčić – vlasnik restorana Rody i zamjenik predsjednika Ceha ugostitelja Krapinsko – zagorske županije, Draženka Grah – savjetnica u Zagorskoj razvojnoj agenciji za promicanje regionalnog razvoja, koja je već poslijepodne morala na državno natjecanje u Veliku Goricu u traktorskoj vožnji, te Andreja Arlavi – voditeljica Dvorca Miljana. Oni su posebno istakli kako su ove godine imali izuzetno težak zadatak, i o pobjedniku su odlučivale tek nijanse u izgledu, boji, pečenju, količini masnoća, a posebice u odnosu količine buče i sira u smjesi.
– U smjesi mora biti puno više buče nego sira i buča mora dominirati kako bi se osjetio njezin okus. Preporučujemo svim ugostiteljima da bučnicu rade isključivo tijekom ljetnih i ranih jesenskih dana, kad je sezona buče, jer bučnica s bučama zamrznutim u škrinji, se ipak ne može mjeriti s onom od svježih buča – rekla nam je članica žirija Andreja Arlavi.

 


Vlasnik Grešne gorice Damir Podboj:

Tajna je skrivena u recepturi naših baka

Dobitnik ovogodišnje Zlatne buče i vlasnik Grešne gorice Damir Podboj rekao nam je kako je tajna pobjedničke bučnice u recepturi njegovih baka i mame, koju su uspješno prenijele na njegovu suprugu Jasnu i ostale kuharice u Grešnoj gorici.
– Sve naše kuharice u Grešnoj gorici dobro su ovladale tehniku izrade bučnice i radi li je moja supruga ili netko drugi, uvijek će ispasti vrhunska. Isto tako kad i nije sezona buča, u našoj će kuhinji biti vrhunski biti pripremljeni štrukli, gibanice ili bilo kakav drugi tradicijski zagorski kolač – rekao nam je vlasnik Grešne gorice Damir Podboj.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba