100 posto zagorsko

Zagorska purica, štrukli i ostale delicije oduševile posjetitelje na riječkom Korzu

Objavljeno: 26.08.2016. mladenmandic

Projektom “100 posto zagorsko”, Krapinsko – zagorska županija danas i sutra predstavlja se u Rijeci s ponudom zagorskih poljoprivrednih i drugih proizvoda, sa svojom turističkom ponudom i svega ostalog čime se može promovirati Zagorje. U svega nekoliko sati, manifestaciju, na kojoj se predstavlja 50-ak zagorskih izlagača, je na riječkom Korzu posjetilo nekoliko tisuća Riječana koji su bili oduševljeni zagorskim delicijama. Posjetitelji su bili počašćeni i jelima od zagorske purice, a prodavani su i zagorski štrukli po simboličnim cijenama.

Najotvoreniji grad

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar prilikom otvorenja manifestacije je istaknuo kako je Rijeka, uz Zagreb gdje se Zagorci također predstavljaju, najotvoreniji zagorski grad i pomoću riječke luke i Zagorci mogu u svijet slati svoje proizvode.
– Rezultati ovog projekta najbolje se vide po tome što su gosti iz Primorsko – goranske županije u prvih sedam mjeseci ove godine ostvarili 13.336 noćenja te su po broju noćenja najbrojniji, odmah nakon Zagrepčana. Cilj je ove manifestacije također je i povezivanje obrtnika i gospodarstvenika iz ovih dviju županija – istaknuo je župan Kolar.

Podjela igračaka

Župan Kolar je u sklopu manifestacije, u Dječjem vrtiću u Pulskoj ulici 19, podijelio tradicijske drvene igračke koje su proizvedene u Mariji Bistrici čime se nastavlja hrvatski odgojno – obrazovni projekt “Dajmo djeci korijene i krila”, kojeg zajedno provode Etnografski muzej iz Zagreba i Radio Kaj. Širom Hrvatske, od Zagorja, Međimurja, Podravine i Prigorja, preko Zagreba, Slavonskog Broda, Vukovara, Rijeke i Dubrovnika, djeca u vrtićima se tako preko tog projekta, upoznaju s hrvatskom kulturnom baštinom i hrvatskim tradicijskim vrijednostima. Igračke je UNESCO uvrstio i na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine. Za posjetitelje su organizirane i cjelodnevne animacije za s naglaskom na zagorsku tradiciju, a u sklopu manifestacije bit će održan i susret gospodarstvenika Primorsko – goranske i Krapinsko – zagorske županije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba