III. IZBORNA JEDINICA

Broj osvojenih mandata jednak, ali HDZ ih ovog puta sam osvaja isto kao i u Domoljubnoj koaliciji

Objavljeno: 23.08.2016. Alen Brodar

Rezultati predizborne ankete, koju za RTL televiziju provodi agencija Promocija plus, u III. izbornoj jedinici koja obuhvaća Krapinsko-zagorsku županiju, Varaždinsku županiju i Međimursku županiju, koalicija predvođena SDP-om dobiva osam mandata, četiri mandata dobiva HDZ, a po jedan mandat dobivaju Most i koalicija predvođena strankom Milana Bandića.

Laburistima jedan posto

Narodna koalicija prema anketi tako uživa podršku 42 posto birača, HDZ 16,3 posto, Bandićeva koalicija 7,9 posto, a Most 6,7 posto.
Prema toj bi anketi dakle raspored osvojenih mandata bio jednak kao i na prošlim parlamentarnim izborima s kraja prošle godine. Međutim, HDZ ih ovaj puta osvaja jednak broj, kao što je to bio slučaj kada su predvodili Domoljubnu koaliciju. Upravo je ta koalicija, primjerice, ulazak u Sabor RH omogućila Ladislavu Ilčiću iz HRAST-a. S druge strane, Laburisti, koje predvodi Zabočanin Tomislav Končevski, prema najnovijoj anketi dobivaju tek jedan posto glasova. Na prošlim su izborima bili dio SDP-ove koalicije Hrvatska raste, što je pak Končevskom omogućilo ulazak u Sabor. Hoće li im postizborno koaliranje omogućiti saborski mandat, tek vrijedi vidjeti.

Živi zid blizu praga

Ovaj put SDP je procijenio da im Laburisti ne trebaju, a u njihovu je koaliciju ušao HSS, koji je na prošli izborima bio u koaliciji s HDZ-om.Rezultati ankete pokazuju i da je Živi zid blizu izbornog praga sa 4,6 posto.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba