Otvorene čak tri izložbe, a po 33 put održana i tradicionalna Zagorska svadba

Objavljeno: 22.08.2016. mladenmandic

Uz Rokovsku nedjelju i blagdan zaštitnika Kumrovca sv. Roka, po 33. put u Kumrovcu, u Muzeju “Staro selo”, ove nedjelje se održala “Zagorska svadba”, manifestacija kojoj je osnovni cilj očuvanje, njegovanje i predstavljanja tradicijske kulturne baštine Hrvatskog zagorja. U okviru cjelodnevne manifestacije i prezentacije starih zanata u programu pod nazivom “Zbirajte se svati”, održana je prezentacija zagorskog folklora u tradicijskom ambijentu te muzejsko – edukativna radionica izrade tradicijskih svadbenih ukrasa od krep – papira.

Izložba o Kini

Otvorena je i izložba “Kina u objektivu foto – aparata” koju je predstavilo Hrvatsko društvo prijatelja Kine, zatim izložba “Najljepši je crven cvijet”, autorice Slavica Moslavac iz Muzeja Moslavine Kutina, kao i treća izložba “Zbirajte se svati”, autora Gorana Škrleca iz kumrovečkog Muzeja “Staro selo”. Nakon otvorenja triju izložbi, zbog kiše, prikaz fragmenta svadbenih običaja iz sutlanskog kraja, u izvedbi kumrovečke Etno – udruge “Zipka” pod nazivom “Zaruke” održano je pod šatorom, na parkiralištu pokraj zgrade Turističko – informativnog centra Kumrovec, odnosno na parkiralištu nekadašnjeg autobusnog kolodvora.

Vatrogasna zabava

Nakon cjelodnevnih događanja u Muzeju Staro selo, održana je i vatrogasna zabava . Nastupili su Inkognito bend i grupa Motiv. U organizaciji Turističke zajednice Kumrovca, Desinića i Zagorskih Sela “Po plavem trnacu” i DVD-a Kumrovec, održan je i koncert na kojem su nastupili Jasmina Levičar na citri i Mateja Bobek kao vokal iz Slovenije, te na koncertu “Vječne melodije”, uz pratnju grupe Motiv, Srećko Blažičko, Robert Bračun, Branko Greblički Ventek i klapa Brv, Duet Zdenka Poljak i Anđelka Hrastović, roker Tomislav Greblički Ventek te Lepi cajti. Cjelovečernji program je vodio Hrvoje Hrbud.


Za ona dobra, dobra, dobra stara vremena…

Nakon 30 godina ponovo se okupili Lepi cajti

Nakon punih 30 godina, na koncertu u Kumrovcu, ponovo se okupila prva postava Lepih cajtov iz 80-ih godina. U prvoj postavi, od 1984. godine su nastupali Milan Kladnički (gitara i vokal), Stanko Bračun (harmonika i klavijature), Vilim Štrok (klarinet i saksofon), Drago Fiket (truba i vokal), Marijan Karažija(bas gitara), Tomislav Greblički Ventek (bubnjevi i vokal) i stalni njihov suradnik, autor i pjevač Branko Greblički Ventek. Dvije godine kasnije im se pridružuju i Davorin Vukmanić (bas gitara i vokal) i Tomislav Žalac (bubnjevi). Na nastupu im se pridružio i Robert Bračun, a izostao je jedino Marijan Karažija koji je bio na odmoru. Od 1985. do 1989. godine, Lepi cajti su snimili tri samostalna albuma s poznatim hitovima poput “Polka Lepi cajti” , “Bara”, “Zagorec na moru”, “Črlena kupica”, “Budi moja Micika”, “V Zelenjaku”, “Naj se ženit tako mlad”, “Laku noć želim ti draga”, “Regge za zagorske brege”, “Dajem ti život na dar” i mnoge druge. Tih godina, nastupali su na festivalu “Igrajte nam mužikaši te redovito osvajali nagrade publike i stručnog žirija, nastupali na svim najvećim glazbenim i drugim manifestacijama u Hrvatskom zagorju, a i šire. Autori pjesama bili su Branko Greblički Ventek, Milan Kladnički, Davorin Vukmanić, Mihael Cvrk i Vlatko Herceg Kuhta, a najviše aranžmana napravio je Vilim Štrok. Lepi cajti su na koncertu najavili kako je ovo okupljanje jedan novi početak Lepih cajtov te da do Nove godine pripremaju cjelovečernji koncert i snimanje nove pjesme.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba