Otkrivena spomen ploča na ratnoj bazi Baruna

Objavljeno: 22.08.2016. mladenmandic

U Zlataru je u organizaciji Udruge veterana Specijalne policije Barun, otkrivana spomen – ploča na ratnu bazu Specijalne jedinice zagorske policije Barun. Izaslanik ministra unutarnjih poslova, načelnik PU krapinsko – zagorske Jakob Bukvić, je prije samog otkrivanja ploče rekao kako će spomen ploča na ratnoj bazi zagorskih specijalaca uvijek podsjećati na hrabre ljude koji su odavde odlazili na bojištima diljem “Lijepe Naše”. Izaslanik ministra obrane general Ivan Lucić istaknuo je kako će se mlađe generacije pred ovom pločom prisjećati jednog teškog vremena, ali i hrabrih i vrijednih ljudi.

– Zahvalni smo Hrvatskom zagorju i našim zagorskim Barunima na svemu što su dali u oslobađanju i obranu Domovine – poručio je general zbora Lucić.

Baruni dobivaju ulicu

Župan Željko Kolar je naglasio da u ovo mirnodopsko vrijeme Hrvatskoj treba energija kakvu su Baruni, Gromovi, Tigrovi i Pume i svi hrvatski branitelji pokazali u Domovinskom ratu, a tu energiju trebamo okrenuti na drugu stranu – stvaranju radnih mjesta, mogućnosti ljudima da žive od svog rada, da školuju svoju djecu i da ta djeca mogu naći posao u Hrvatskoj. Predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki naglasila je kako djecu trebamo upoznati s ratom te da domoljublje nije grijeh, a gradonačelnik Zlatara Stanko Majdak najavio da će se jedna od zlatarskih ulica nazvati po Specijalnoj jedinici policije Barun. Ratni zapovjednik Baruna Mirko Horvatin podsjetio je da je kroz postrojbu prošlo oko 400 specijalaca, među kojima i znatan broj iz pričuvnog sastava. Predsjednik Udruge Mladen Hrastinski govorio je o ratnom putu Baruna te o aktivnostima koja je osnovana prije četiri godine. Program svečanosti je obogatio zbor zlatarske osnovne i srednje škole kojim je dirigirala Josipa Hopek.

Druženje u ŠRC Jarki

Dan kasnije, u subotu na prostoru ŠRC Jarki u Stubičkim Toplicama održan je drugi memorijal ˝Josip Mirt – Teček˝ i druženje Udruge veterana specijalne policije Domovinskog rata ˝Barun˝ s braniteljima iz Krapinsko – zagorske županije, Zagreba i Županje. Nazočnim gostima obratili su se predsjednik Udruge Mladen Hrastinski, ratni zapovjednik SJP “Barun” Mirko Horvatin, načelnik Stubičkih Toplica Vladimir Bosnar te ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić. Pokrovitelji druženja bili su Ministarstvo branitelja, Županija i općina Stubičke Toplice.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba