Dani kruha u Breznom

Među 40 najrazličitijih vrsta kruha, pobijedila Jožica Poredski iz Grletinca

Objavljeno: 22.08.2016. mladenmandic

Po 11. put ove godine, u Brezno Gori, malom mjestašcu u općini Hum na Sutli, uz samu slovensku granicu, održani su Dani kruha. Na ovoj tradicionalnoj manifestaciji se ove godine okupilo stotinjak mještana s jedne i druge strane Sutle, a za konkurenciju najboljeg domaćeg kruha natjecalo se više od 40 vrsti najrazličitijih kruhova. Bilo je tu domaćih kukuruznih, raženih, pšeničnih, ispod peke, kruh bez miješanja koji se priprema 24 sata i mnogi drugi.

 

Pobjednički kruh

Glasanjem svih koji su sudjelovali na manifestaciji, na kraju je pobijedila Jožica Poredski iz Grletinca koja je ove godine bila prvi put na priredbi. Njezin pobjednički kruh napravljen je s raženim i kukuruznim brašnom, kefirom, kimom, curryijem i ostalim začinima. Svi sudionici počašćeni su juhom od gljiva i grah varivom, a za dobro raspoloženje svih natjecatelja pobrinuli su se Zlatko Valek zvani Fajfić i Tonči Lugarić iz susjedne Slovenije. Organizatorica cjelokupnog događanja Milica Sambolić kaže kako se ovom manifestacijom žele potaknuti mladi da se u širem humskom kraju sačuva višestoljetna tradicija pečenja domaćega kruha.
Čuvanje tradicije
– Nekad nismo imali aute, a do najbližeg dućana morali smo pješačiti i po šest, sedam kilometara, tako da se kruh morao peći doma – netko od kukuruznog brašna, netko od pšeničnog, netko od raženog, netko i od krumpira, zavisi već što je tko imao kod kuće. Cilj ove manifestacije je upravo da očuvamo tradiciju pečenja kruha kod kuće – rekla nam je Milica Sambolić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba