Hodočastilo 15.000 ljudi

Na 14. Vozočašću u Mariju Bistricu, sudjelovalo 300-tinjak konjanika i 118 konjskih zaprega

Objavljeno: 21.08.2016. mladenmandic

Danas je u našem najvećem marijanskom svetištu u Mariji Bistrici, održano 14. Vozočašće konjanika i konjskih zaprega. Već od ranih jutarnjih sati započelo je okupljanje sudionika pokraj željezničke postaje u Zlatar Bistrici i put Marije Bistrice nešto poslije devet sati krenulo je 300-tinjak konjanika i 118 konjskih zaprega iz nekoliko zemalja.
Osim Hrvatske, tu su bili i hodočasnici iz Slovenije, Austrije, Mađarske, a jedna konjska zaprega došla je čak i iz daleke Njemačke. Domaćin okupljanja u Zlatar Bistrici, zlatarbistrički općinski načelnik Žarko Miholić, rekao je kako se ovim vozočašćem oživljava tradicija “romara” koja je počela još davne 1911. godine, kada se zapregama došlo zagorskim cugom u Zlatar Bistricu i onda se formirala procesija prema Mariji Bistrici, naglasio je, dodavši i kako se ove godine obilježava i 105. godišnjica otkako je prvi vlak stigao u zlatarbistrički kraj. Topli doček vlasnicima konja i sudionicama konjske zaprege priredile su i zlatarbistričke udruge koje su hodočasnike počastile kolačima i zagorskom kapljicom.

Sveta misa

Predvođeni Desinićkim mažoretkinjama i Općinskom limenom glazbom Petrovsko – “Špoljari”, hodočasnici su konjima i konjskim zapregama u Mariju Bistricu došli oko 10.30 sati, te su prisustvovali središnjoj svetoj misi u 11 sati kojoj je prisustvovalo 15-ak tisuća ljudi, a dočekali su ih i rektor svetišta Zlatko Koren te predsjednica Županijske skupštine KZŽ Vlasta Hubicki. Konjskim zapregama u Mariju Bistricu došli su i mnogobrojni politički dužnosnici – među ostalima i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, načelnik Zlatar Bistrice Žarko Miholić, Marija Puh, a u Mariji Bistrici su im se pridružili i predsjednik zagorskog HDZ-a Žarko Tušek te predsjednik Reformista Radimir Čačić.
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je kako se uvijek ugodno osjeća kad dođe u Mariju Bistricu jer ovdje osjeća mir jer tu su hodočastili i kardinal Alojzije Stepinac i Ivan Pavao Drugi i Franjo Kuharić i mnogi drugi. Župan Željko Kolar naglasio je kako je ovo jedinstvena manifestacija u Hrvatskoj koja iz godine u godinu okuplja sve više ljudi te se i idućih godina nada još većem odazivu.

Zajedničko druženje

Predsjednik Reformista Radimir Čačić predložio je da se u povorku uključe i povijesne konjaničke postrojbe koje bi svemu ovom dale posebnu atraktivnost. Načelnik Marije Bistrice Josip Milički posebno je istaknuo više od 300 godinu staru tradiciju hodočašćenja u Mariju Bistricu, a oni će se i kao općina potruditi da svima koji ovdje dođu, pruže što više.
Nakon svete mise, koju je predvodio sisački biskup Vlado Košić, uz besplatni grah i piće, unatoč kiši, održano je i zajedničko druženje svih hodočasnika u obližnjem šumarku i pod šatorom koji je bio postavljen 500-tinjak metara od marijabistričke Župne crkve.


Predsjednik Udruge uzgajivača konja Mirko Majsec: Krivo mi je što se konji tretiraju kao kokoši

Predsjednik Županijske Udruge uzgajivača konja Krapina Mirko Majsec, posebno je naglasio kako uzgajivači konja puno više očekuju od Ministarstva poljoprivrede vezano uz poticaje.
– Uzgajivače konja tretiraju na isti način kao i vlasnike kokoši. Za svaku drugu poljoprivrednu proizvodnju i uzgoj stoke, može se primjerice dobiti plavi dizel, samo za uzgajanje kokoši i konja ne. Krivo mi je što oni u Ministarstvu konje tretiraju na isti način kao i kokoši – rekao nam je predsjednik Udruge i glavni organizator ove manifestacije Mirko Majsec.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba