Kardinal Josip Bozanić

“Naš narod vapi za demografskom obnovom, vjetar nam njiše prazne kolijevke, a sela i gradovi sve su pustiji”

Objavljeno: 15.08.2016. mladenmandic

Uz blagdan Velike Gospe i svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije, središnje misno slavlje u našem najvećem marijanskom svetištu u Mariji Bistrici, pred, prema procjenama policije od oko 35 tisuća vjernika, jučer je predvodio nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić.

Solinska godišnjica

– Danas, dragi hodočasnici, u svetištu Majke Božje Bistričke, ne mogu ne spomenuti i ono što se u našoj Domovini dogodilo prije 40 godina, kad se pred čitavim svijetom pokazala snaga “marijanske niti” hrvatskoga vjerničkog naroda. Toga je rujna 1976. u Solinu, usred ljutoga komunizma, unatoč brojnim prijetnjama, na desetke, na stotine tisuća hodočasnika slavilo dvostruki jubilej – tisućgodišnjicu prvoga hrvatskoga poznatoga marijanskoga svetišta – Gospe od Otoka, što ga je dala sagraditi “dobra hrvatska kraljica Jelena” – majka kraljevstva i zaštitnica sirota i udovica i 13 stoljeća kršćanstva u Hrvata. Tada je započela velika devetnica vjerničkog hrvatskog naroda od Solina do Marije Bistrice, koja je prethodila epohalnim povijesnim promjenama u Europi na kraju 20. stoljeća – istakao je Bozanić te nastavio:
– Tako je molio hrvatski narod prije 40 godina, a ta molitva obvezuje i nas danas, kad naš narod vapi za demografskom obnovom, kad vjetar njiše prazne kolijevke, kad nam se gradovi i sela sve više pustoše, kad nam je toliko potrebna hrabrost, snaga i pouzdanje u život.
Jedno je sigurno – ni kao pojedinci, ni kao narod, ne možemo stići do blagostanja bez duhovnoga kapitala, a put do njega nam nitko ne može zapriječiti, nikakva institucija, nikakva ideologija, nikakva agencija. Do tog se kapitala dolazi isključivo s pouzdanjem u Boga kakvo je imala Blažena Djevica Marija i toliki kojima je ona bila uzor. Trebamo obnavljati žar pouzdanja u sebe, u naše zajedništvo, u mogućnost promjene na bolje, jer ovaj narod želi živjeti dostojno, želi bolju budućnost za sebe i za svoju djecu. Ovaj narod, jer ga je oduvijek resila miroljubivost i osjećaj za pravdu, umoran je od toga da istinu o svojoj povijesti mora tražiti na sudovima izvan svojih granica. Stoga želi da se u Domovini stvore uvjeti za pravni i zakonodavni sustav u koji se može pouzdati – istakao je u svojoj propovijedi kardinal Bozanić, aludirajući na sudski proces u Münchenu.

Plenković na misi

Među ostalima na misi u Mariji Bistrici bio je i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, u pratnji Gordana Jandrokovića te domaćina, predsjednika zagorskog HDZ-a Žarka Tušeka te načelnika i predsjednika Općinskog vijeća Marije Bistrice, Josipa Miličkog i Teodora Švaljeka.
Plenković je, na novinarski upit, komentirao propovijed kardinala Josipa Bozanića u Mariji Bistrici rekavši kako je održao “lijepu propovijed povodom blagdana Velike Gospe”.
– Njegova poruka mladima, djeci, poruka o dobrim hrvatskim ljudima, bila je jako dobra poruka – zaključio je Plenković.
Na pitanje o “münchenskom procesu”, kojeg je kardinal Bozanić spomenuo u svojoj propovijedi, Plenković je uzvratio kako je “kardinal poslao ispravnu poruku”.
– Moramo izgraditi državu i njene institucije uključujući pravosudne, koje su u stanju same se suočiti s tamnim dijelovima prošlosti bivšeg sustava – zaključio je Plenković te ponovio da je kardinal u tom dijelu bio vrlo jasan.
U Mariji Bistrici bio je i Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida, koji se prije mise družio s građanima na Oro trgu u Oroslavju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba