Pripadnici Gromova:

Naš zagorski “kaj” te 1995. godine jako se dobro čuo u cijeloj Banovini

Objavljeno: 06.08.2016. mladenmandic

– U akciji “Oluja”, naš zagorski ‘kaj’ se te 1995. godine jako dobro čuo u cijeloj Banovini, jer su i Gromovi i cijela zagorska 103. brigada sudjelovali u oslobađanju baš ovog okupiranog dijela Hrvatske – rekli su nam povodom 21. obljetnice “Oluje”, trojica sudionika iz Druge gardijske brigade Gromova – zapovjednik inženjerijske satnije, danas pričuvni bojnik, 49-godišnji Zvonimir Kantolić, te narednici Stjepan Duš (50), tadašnji zapovjednik desetine i vezist Ivan Taradej (52).

Otvaranje minskog polja

– Naša je satnija u “Oluji” bila angažirana na glavnom pravcu proboja prema Glini i bila je zadužena za otvaranje prolaza preko minskog polja i to dva, tri dana prije početka Oluje. Oluja je topničkim napadom započela točno u pet sati ujutro, 4. kolovoza, a 20-ak minuta kasnije krenulo se u oslobađanje okupiranih područja. Nakon što smo od mina, uglavnom ručno i sa samo jednim razminiračem, očistili našu stranu, započeli smo i s čišćenjem mina na okupatorskoj strani – rekao nam je bojnik Kantolić. Njegovi kolege Duš i Taradej, bili su na pomoćnom pravcu na kojem su se na području Češkog Sela te u Kotar Šumi odvijale puno žešće borbe, a tamo je bilo i puno više poginulih. Među ostalima, već u prvom danu “Oluje”, 4. kolovoza, u Češkom Selu poginuo je i zapovjednik druge bojne Gromova Predrag Matanović.
Nakon probijanja prve crte bojišnice, Gromovi su ovladali komunikacijom Petrinja – Glina i, iako je petrinjsko bojište bilo jedno od najžilavijih i okupatori su se na tom bojištu najduže odupirali, više ih ništa nije moglo spriječiti u oslobađanju tog okupiranog dijela Hrvatske. Gromovi su tijekom “Oluje” djelovali na istom pravcu kao i zagorska 103. brigada Hrvatske vojske, pod zapovjedništvom pukovnika Žarka Miholića i, kako sami kažu, izvrsno su surađivali za sve vrijeme trajanja akcije. Gromovi su također sudjelovali i u akciji primopredaje cijelog 21. korpusa vojske Srpske Krajine pod zapovjedništvom Čede Bulata.

Medalje za junaštvo

Inače, kako nam je rekao Kantolić, u Gromovima je tijekom cijelog Domovinskog rata sudjelovalo oko 9500 branitelja, a 208 ih je poginulo. Kroz Gromove je prošlo 86 branitelja iz Krapinsko – zagorske županije, a ukupno je u Domovinskom ratu kroz profesionalne postrojbe Gromova, Tigrova i Puma poginulo 49 ljudi iz Zagorja. Za posebne zasluge u akciji “Oluja” i iskazano junaštvo u akcijama, Medalje za iznimne pothvate u Oluji među zagorskim Gromovima, dobili su Stjepan Duš i Davor Kantolić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba