Radnici jutros poslani kućama

Propalo mirenje u Inkopu, poduzeće ide u stečaj

Objavljeno: 01.08.2016. Jelena Jazbec

Propao je postupak mirenja Sindikata tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske te uprave poduzeća Inkop. Radnici su nakon skupa radnika danas ujutro poslani kućama, na plaćeni godišnji odmor.

Plaća za travanj

– Dogovoreno je da radnici budu kod kuće, jer zaista nema smisla da dolaze svaki dan na posao, troše novac na prijevoz i hranu, a proizvodnja u ovom trenutku nije moguća – rekao nam je predstavnik sindikata Savo Šmitran.
Podsjećamo, postupak mirenja započeo je u srijedu, a prošlog tjedna započela je i isplata plaće za ožujak. Uvjet sindikata za nastavak mirenja u subotu bio je da se radnicima isplati i plaća za travanj, no to se nije dogodilo.

Račun blokiran

– Postupak mirenja nije završio jer uprava nije mogla odgovoriti na postavljeni izazov. Naime, do danas, isplaćena je plaća za ožujak tek dijelu radnika, iako je naš uvjet bio da do danas svim radnicima budu isplaćene plaće i za ožujak i za travanj. S jučerašnjim danom, na naplatu je dospjela i plaća za lipanj. Račun poduzeća je blokiran, tako da, čak i kada bi se htjelo, ne može se pokrenuti proizvodnja, jer nema novca za plaćanje repromaterijala – kaže Šmitran, te otkriva kako je uprava poduzeća već u petak podnijela zahtjev za otvaranje stečajnog postupka, a radnici sada moraju čekati imenovanje stečajnog upravitelja. Prema navodima direktora Inkopa Zlatka Novosela, on bi trebao biti imenovan za sedam do deset dana.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba