“Tak se negda pri nami delale”

Gotalovčani pokazali kako su nekad živjeli naši dedeki i bake

Objavljeno: 01.08.2016. mladenmandic

Udruga Gotali je proteklog vikenda po jubilarni deseti put, s nizom prijateljskih udruga, u Gotalovcu pripremila bogat program. Subota je bila rezervirana za sportska događanja – natjecanja u nogometu, potezanju “štrika prek potoka”, bacanju “škornja z ramena”, skakanju u vrećama, “voženju tački” i piljenju drva na “kozari”. U nedjelju je uslijedio glavni događaj, gdje je tijekom poslijepodnevnih sati kod Frideljovog mlina i na Bočkajevom dvorišču, mnoštvo posjetitelja moglo vidjeti kako se nekad prelo na kolovratu, kako su se pilili trupci na hrušterici, spravljala jabučnica na staroj preši, mljelo žito u žrvnju, kako je izgledala mlatitva i peročeha, kako su pralje nekad prale veš na potoku i druge zanimljive poslove i zanate.

Večernji program

Gosti su mogli i isprobati neke poslove te na vlastitom iskustvu naučiti kako je izgledao svakodnevni život naših dedeka i baka. U večernjem kulturno – umjetničkom programu, nastupili su najmlađi Gotali, KUD “Sloga” iz Sikirevaca, Folklorna skupina “Sveta Ana” iz Slovenije, Folklorna skupina “Rogoznica” iz Slovenije, Cultural Children’s Center in Pristina s Kosova, Udruga KAJ iz Grdenca i “Kušleci” iz Konjščine. Župan Željko Kolar je u pozdravnom govoru rekao kako ga u Gotalovcu svaki put iznenade s nečim novim.

Zaštita baštine

– Ovako velika manifestacija u ovako maloj sredini ima višestruki značaj zbog zaštite naše kulture, baštine i povijesti – rekao je župan, dodavši da će rado biti stalni pokrovitelj ove manifestacije. Prisutne su pozdravili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Žarko Tušek, načelnik Budinščine Radovan Hercigonja te predsjednica Udruge Gotali Ines Kuna Lihtar, a obišli su je i saborska zastupnica Marija Puh, zamjenik župana Anđelko Ferek Jambrek, gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj te načelnici Gornje Stubice Jasmin Krizmanić i Končanice Zlatko Bakunić. Pokrovitelji manifestacije “Tak se negda pri nami delale” su Hrvatski sabor, Krapinsko – zagorska županija i Općina Budinščina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba