Popularizacija zagorskih jela

“Bučnica fest” ove godine 28. kolovoza na OPG-u Masnec, u Luki Poljanskoj pokraj Zagorskih Sela

Objavljeno: 31.07.2016. mladenmandic

Ovogodišnja, druga po redu turističko – kulinarska manifestacija “Bučnica fest”, koja se održava pod pokroviteljstvom Krapinsko – zagorske županije, ove će se godine, pod pokroviteljstvom Zagorje Internationala, u nedjelju, 28. kolovoza, održati na prostoru Seoskog turizma Masnec u Luki Poljanskoj, u općini Zagorska Sela. Kako nam je rekao predsjednik Turističke zajednice za područje Kumrovca, Desinića i Zagorskih Sela, Milan Kladnički, cilj ove manifestacije je promocije jednog od najprepoznatljivijih, najomiljenijih i najpopularnijih jela Hrvatskog zagorja – bučnice, promocija zagorske tradicionalne kuhinje i ugostiteljske ponude općina Kumrovec, Desinić i Zagorska Sela, te cijele Krapinsko – zagorske županije.

Zabavni program

Uz natjecanje ugostiteljskih objekata i ostalih mještana koji se žele uključiti u pripremanje bučnice, organizira se također i radionica izrade bučnice, degustacija i prodaja bučnice i drugih jela te proizvoda od buče. Organiziran je i glazbeni, plesni i drugi zabavni program za djecu i odrasle. Organizatori manifestacije su Turistička zajednica područja Kumrovec, Desinić i Zagorska Sela, Općina Zagorska Sela i njene udruge. Podsjetimo, prva manifestacija “Bučnica festivala” održana je prošle godine u Desiniću, podno Velikog Tabora, na obiteljskom seoskom gospodarstvu “Grešna gorica”. Natjecalo se devet zagorskih restorana i OPG-ova, a titulu pobjednika osvojili su domaćini, “Grešna gorica”, odnosno domaćica Jasna Podboj, koja je ispekla najbolju zagorsku bučnicu i osvojila prestižno priznanje – “Zlatnu buču”.

Tradicijsko jelo

– Bučnica je staro tradicijsko jelo koje se na ovim prostorima peče više od sto godina. Tradicija pripreme prenosi se s koljena na koljeno i recepti se ne mijenjaju u odnosu na one kako su je nekad pekle naše bake i prabake. Nadamo se da će se ova tradicija nastaviti i u sljedećim pokoljenjima – rekla je prošlogodišnja pobjednica natjecanja Jasna Podboj. I ove godine, uz izložbu starih tradicijskih jela od buče, moći će se također kupiti i ostale zagorske delicije – suhomesnati proizvodi, sirevi, vina, kolači…

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba