Prekogranični projekt FRISCO1

Za zaštitu od poplavljivanja rijeka na granici između Hrvatske i Slovenije, osigurano 4,1 milijuna eura, a planira se dodatnih osam milijuna

Objavljeno: 22.07.2016. mladenmandic

U Podčetrteku u susjednoj Sloveniji, održan je prvi sastanak Strateške radne skupine prekograničnog projekta FRISCO1, koji je prvi odobren strateški projekt u okviru Programa prekogranične suradnje Slovenija – Hrvatska za razdoblje 2014. – 2020. (INTERREG-a Slovenija – Hrvatska). Projekt prve faze obuhvaća zaštitu od poplava na šest prekograničnih rijeka duž granice Hrvatske i Slovenije.
Na projektu ove faze, čija je vrijednost 4,1 milijuna eura, od čega je nešto više od 3,4 milijuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj, uključeno je osam partnera – Hrvatske vode kao vodeći partner projekta, Državni hidrometeorološki zavod, Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Ministarstvo zaštite okoliša Slovenije, slovenska Direkcija za vode, Agencija Slovenije za prostorno planiranje, Ured za okoliš – uprava za vode, Institut za hidraulička istraživanja i slovenska Uprava za civilnu zaštitu i uklanjanje posljedica katastrofa. Nakon održanog sastanka, članovi Radne skupine i predstavnici jedinica lokalne samouprave iz obiju država, obišli su lokacije projekta i s hrvatske i sa slovenske strane na kojima će se provoditi mjere.

Nastavak projekta

Projekt FRISCO1 u drugoj fazi obuhvaća također i niz zaštitnih mjera od poplava – zajedničko obavljanje geodetskih mjerenja i prikupljanje podataka o graničnim rijekama, usklađivanje hidroloških parametara na graničnim rijekama, zajednički razvoj i unapređivanje prognoziranja i upozoravanja, zajedničko mapiranje opasnosti od poplava, prekogranično usklađivanje programa kojima se provode mjere zaštite od poplava na šest prekograničnih rijeka uz granicu – Dragonja, Kupa, Bregana, Sutla, Drava i Mura. Projekt uključuje i pripremu nove i izmjene i dopune postojeće prostorne, građevinske, financijske i ekološke dokumentacije za provedbu prekograničnih mjera protiv poplava u slivovima Sutle, Kupe, Drave i Mure, koji će, planirano je, iznositi dodatnih osam milijuna eura. No, time projekt, rekli su nam u Hrvatskim vodama, neće biti i završen, već će se nastaviti i u sljedećim fazama.

U Zagorju tri projekta

Iz Krapinsko – zagorske županije sastanku su prisustvovali načelnik Huma na Sutli Zvonko Jutriša, načelnik Zagorskih Sela Željko Kodrnja i donačelnik Kumrovca Želimir Vlaisavljević. Za Zagorje su predviđena tri projekta – to su uređenje mosta na graničnom prijelazu u Humu na Sutli, ponovno uređenje Sutlanskog jezera, odnosno jezera Vonarje, te uređenje dijela korita rijeke Sutle između općina Zagorska Sela i Kumrovec, područja koja su redovito za većih kiša poplavljivala.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba