VIDEO – “LUČ ZAGORJA”

“Od kupljenog ili poklonjenog psa nikada neće dobiti toliko ljubavi i zahvalnosti”

Objavljeno: 22.07.2016. Jelena Jazbec

“Luč Zagorja” prvo je i zasad jedino sklonište za nezbrinute životinje na području Krapinsko – zagorske županije, a posjetili smo ga zajedno s Gordanom Soller, koja je svoj život posvetila borbi za nezbrinute životinje. Spasila je živote preko tisuću pasa i mačaka iz cijele Hrvatske, udomivši ih u Njemačku, a izrazito dobro surađuje i s ovim zagorskim skloništem, u koje nerijetko, uz pomoć njemačkog Saveza udruga za zaštitu životinja, čija je članica, donosi vrijedne donacije koje omogućuju nastavak rada “Luči Zagorja”. Proteklog je tjedna tako donacijom razveselila životinje u skloništu, ali i djelatnike.
Mirjana Zajec, tehnička voditeljica skloništa, zahvalila joj na dugogodišnjoj pomoći, a nama je otkrila kako sklonište za nezbrinute životinje “Luč Zagorja” postoji od 2014. godine. Njegov je osnivač Veterinarska stanica Zlatar Bistrica, a smješteno je na području Selnice u općini Marija Bistrica. Sklonište se financira putem ugovora o zbrinjavanju životinja s jedinicama lokalne samouprave te putem donacija. Kapacitet je 40 životinja, točnije pasa, koji su većinski korisnici skloništa, no plan je da se on poveća na 80. U Selnici je trenutno smješteno 36 pasa. Donedavno je tu bilo i nekoliko mačaka, no Mirjana ističe kako se one puno lakše udomljavaju. Kroz dvije godine rada, zahvaljujući ovom skloništu, udomljeno je 200-tinjak pasa, iako to ne ide uvijek lako. Postoje dva psa koja su u skloništu od prvog dana i još uvijek nisu pronašli svoj dom, jer se, kako kaže Mirjana, nikome ne svide.

Tužne sudbine

– Psi su socijalizirani, naučeni na povodac, naučeni na osnovne naredbe. Kad se dođe po psa, pas se cijepi, čipira, dobije se knjižica, i besplatna je kastracija. Zbog toga mi imamo 70 posto udomljenih kuja. Svi su predivni, a razlikuju se od pasa koje ćete uzeti kod nekog prijatelja, rođaka ili ih kupiti, jer oni pokazuju strašno puno ljubavi prema novom vlasniku. Konačno shvate da su došli na neko dobro mjesto na kojem će naći zaštitu. Zato mislim da je bolje da se odlučite udomiti psa koji će vam biti stvarno zahvalan, posebno s obzirom na to da imamo većinom mješance koji su otporniji, inteligentniji i pružaju više ljubavi nego čistokrvni psi.
No, iza pasa koji postanu korisnici skloništa nerijetko je teška životna situacija koja je ostavila snažne posljedice na njihovo zdravlje. Mirjana s knedlom u grlu progovara o takvim tužnim sudbinama.
– Psi koji kao lutalice dođu naše sklonište u teškom stanju, mi se za njih malo previše vežemo. Primjerice, imali smo par kuja čiji je bivši vlasnik najvjerojatnije udomio štence i ostavio si muške, a njih je izbacio. Bile su njih tri koje nisu mogle hodati jer su bile preslabe. Imali smo psa koji je došao sa demodeksom, sav u ranama. Tu je hranjen dva mjeseca na žlicu, dok se nije oporavio, dok mu dlaka nije počela rasti. No, nije to uspio preživjeti jer su mu počeli otkazivati unutarnji organi. On je osobno bio moja maza, tako mi je to jako teško palo.

Sezona cijepljenja

Iako je u velikim gradovima sezona povećanog broja pasa lutalica vrijeme godišnjih odmora, Mirjana otkriva kako u Zagorju to nije tako.
– U Zagorju je najveći problem sezona cijepljenja protiv bjesnoće. Prvi, drugi i treći mjesec, znači, početak godine, kad krene akcija cijepljenja protiv bjesnoće, ljudi koji nemaju čipirane pse, jednostavno ih se odreknu, jer im je previše dati određenu svota novaca da se napravi vakcinacija. Ta tri mjeseca imamo malo povećani broj pasa.
Svi zainteresirani za udomljavanje pasa, mogu se javiti na broj mobitela 091/3300573, a Mirjana ističe kako zasigurno neće požaliti.
– U dvije godine rada, nikada nam se još nije dogodilo da bi nam neki vlasnik vratio udomljenog psa – ističe.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba