Terme Jezerčica

Potpisani ugovori za unapređenje konkurentnosti turističkog gospodarstva sa zagorskim korisnicima

Objavljeno: 21.07.2016. Alen Brodar

Ministar turizma Anton Kliman danas je u Termama Jezerčica u Donjoj Stubici potpisao ugovore s korisnicima programa Konkurentnost turističkog gospodarstva s područja Krapinsko-zagorske županije. Ministarstvo turizma je unutar ovog programa dodijelilo ukupno 24,7 milijuna kuna, od čega je s nešto više od 900.000 kuna financirano 17 projekata iz Krapinsko – zagorske županije.
– Podijeljeno je ukupno nešto više od 900.000 kuna. To možda izgleda da nije baš previše, međutim ovo su sve kvalitetni projekti za 17 korisnika, koji rade na unapređenju turističkog proizvoda u ovoj županiji i zadovoljni smo što smo uspjeli dodijeliti taj novac. Nadam se da će to biti poticaj da se na sljedeće natječaje javi još više ljudi. A nadamo se i da će ministar financija ubuduće biti milostiviji prema Ministarstvu turizma u sljedećem periodu i ostaviti mu više novca, jer zaista jako puno radimo, punimo oko 20 posto državnog proračuna. Imamo jako vrijedne projekte i turističke radnike koji daju najbolju moguću uslugu – rekao je tehnički ministar Kliman, pohvalivši Krapinsko – zagorsku županiju da je najbolja kontinentalna turistička destinacija, a potom se pohvalio i brojkama za čitavu Hrvatsku.

Više od osam milijardi

– Noćas je bilo više od 900.000 noćenja u Hrvatskoj, a samo od 1. srpnja do danas smo ostvarili 15 milijuna noćenja. To je uistinu puno i idemo prema rekordnoj godini i najvišim brojkama u povijesti države – ne samo u broju noćenja, već i u ukupnom prihodu, gdje očekujemo da ćemo premašiti brojku od osam milijardi eura – zaključio je ministar.

Programom Konkurentnost turističkog gospodarstva, Ministarstvo turizma financira ulaganja u povećanje kvalitete i dodatne ponude ugostiteljskih objekata, razvoj novih i inovativnih turističkih proizvoda u destinaciji, internacionalizaciju poslovanja, održivi razvoj, diversifikaciju ponude, korištenje novih tehnologija i druge aktivnosti u cilju produljenja sezone, očuvanja radnih mjesta, novog zapošljavanja i rasta i razvoja turističkog gospodarstva. Iz Zagorja je novac dake odobren za 17 projekata, a među dobitnicima potpore je i Agroturizam Kos iz Svetog Križa Začretja.
– U naš je Agroturizam od 2007. godine do danas uloženo više od milijun i pol kuna. Ono što je naš sljedeći korak, jest stvaranje dodatnih sadržaja na domaćinstvu. Konkretno, ovaj ćemo novac, a radi se o 40.000 kuna, uložiti u gradnju manjeg bazena i stvaranje manjih wellness sadržaja. Ovo nam je vjetar u leđa za 2016. i 2017. godinu, kako bismo sljedeće proljeće lakše krenuli u novu sezonu i zadovoljili potrebe naših gostiju koji su većinom iz zapadnoeuropskih zemalja te Zagreba – rekao nam je vlasnik Agroturizma, Marko Kos.
OPG Davora Vukića iz Ivanića Desinićkog dobio je također 40.000 kuna potpora. Radi se o Obiteljsko – poljoprivrednom gospodarstvu koje je još u nastajanju.
– Planiramo urediti šest soba te ugostiteljski dio, a imamo i konje, pa će gosti moći jahati. Ovaj novac ćemo iskoristiti za kupnju dijela materijala za dovršenje smještaja. Planiramo završiti sve do idućeg ljeta, a uređenje jednog dijela OPG-a, na koji se odnosi i ova potpora, koštat će nas 365.000 kuna. Ovo je hvalevrijedan natječaj i novac će nam sigurno pomoći da uspješno pokrenemo posao – istakao je Davor Vukić.
Osim njih, novac su dobili i Obrt Capo Management iz Krapine – 50.000 kuna, Ekspanzija d.o.o. iz Zagorskih Sela 100.000 kuna, OPG Branka Fereka – Jambreka iz Radoboja 40.000 kuna, OPG Mladena Micaka iz Marije Bistrice 30.000 kuna, OPG Ivana Halapira iz Krapinskih Toplica 40.000 kuna, OPG Anđelka Topolovca iz Radoboja 40.000 kuna, Sanja Klaužer iz Tuhlja 40.000 kuna, Agoturizam Zaboky Selo 50.000 kuna, Ivan Priščan iz Konjščine 40.000 kuna, Višnjica Broz iz Oroslavja 40.000 kuna, Terme Tuhelj 25.000 kuna, Raftrek Travel iz Krapine 40.000 kuna, Restoran Se-Mi iz Velikog Trgovišća 100.000 kuna te Terme Jezerčica, koje su bile i domaćin potpisivanja ugovora, 170.000 kuna.

Razvojni potencijal

– Novac ćemo iskoristiti da u budućnosti još više poboljšamo kvalitetu, ali i povećamo kapacitete i inovativnost u turizmu. Potrebni su nam takvi projekti za poboljšanje kontinentalnog turizma – rekao je u ime domaćina Elvis Pavleković, direktor hotela Termi Jezerčica, na kojeg se nadovezao i saborski zastupnik Žarko Tušek:

– Kontinent, prvenstveno Hrvatsko zagorje, ima ogromne ljudske i prirodne kapacitete, kako bi se ova “Bajka na dlanu” podigla na još višu razinu u budućnosti. U Krapinsko – zagorskoj županiji posljednjih se godina uistinu bilježe pozitivni pomaci, ali to nije stvar ni politike, jednostavno svi se zajedno moramo truditi da bude još bolje. Moramo reći da još uvijek jedne slovenske terme imaju više gostiju nego sve zagorske, što govori da, koliko je god napravljeno dobrih stvari, ispred nas još uvijek veliki posao. Nadam se da će tu i dalje pomagati i Ministarstvo turizma, na način da se prepoznaju raznolikosti u razvojnom potencijalu u različitim projektima, kako bi se svakom turističkom subjektu i objektu pomoglo da uistinu dosegne svoj maksimum – zaključio je Tušek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba