Projekt Svjetske banke

Gradonačelnik M. Vešligaj: Izrada samoprocjene lokalnih financija, pomoći će nam u boljem planiranju proračuna

Objavljeno: 21.07.2016. Jelena Jazbec

U sklopu Programa urbanog partnerstva, projekta Svjetske banke, Grad Pregrada izradio je samoprocjenu lokalnih financija. Radi se o dokumentu koji sadrži niz pokazatelja o samom profilu grada, povijesnoj analizi, financijskim pokazateljima i projekcijama te ocjeni financijskog upravljanja. Cilj projekta je poboljšanje financijskog stanja lokalne jedinice, a u sklopu projekta, stručne službe Grada Pregrade analizirale su probleme s kojima se suočava Grad u svome poslovanju i predložile određena rješenja.

Najvažnija transparentnost

– Iznimno nam je drago što smo imali priliku sudjelovati u projektu jedne takve važne institucije kao što je Svjetska banka. Predložila nas je Udruga gradova, s kojom vrlo dobro surađujemo, a uz nas, u ovoj fazi sudjelovali su i Labin, Zaprešić i Jastrebarsko. Samoprocjena koju smo izradili pomoći će nam kod planiranja proračuna, a razmijenili smo i iskustva s drugima jedinicama lokalne samouprave. Rezultati samoprocjene objavljeni su i na internetskim stranicama Grada, jer nam je uvijek najvažnije da građani imaju uvid u to kako se troše proračunska sredstva. Da smo transparenti, potvrđuju i rezultati nedavne analize Instituta za financije, prema kojima smo među najtransparentnijim zagorskim gradovima i općinama – rekao je pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj.

Ljetna škola

U sklopu projekta, u makedonskom Ohridu od 10. do 15. srpnja održana je treća po redu Ljetna škola za fiskalnu decentralizaciju koju organizira NALAS (Mreža udruga lokalnih vlasti jugoistočne Europe). Fokus škole bio je na unaprjeđivanju i planiranju višegodišnjih investicijskih proračuna u jugoistočnoj Europi te vrednovanju izvršenja proračuna na lokalnoj razini. Prvi puta, na ljetnoj školi sudjelovala je predstavnica Grada Pregrade, pročelnica upravnog odjela za financije i gospodarstvo Martina Kobilar Kantoci.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba