Gordana Soller

Financiranjem kastracija i sterilizacija, nastoji se smanjiti broj pasa i mačaka koji ne mogu pronaći dom

Objavljeno: 21.07.2016. Jelena Jazbec

Gordana Soller rođena Kranjčević rodom je iz Krapine, a tijekom dugogodišnjeg života u Njemačkoj, svoj je život posvetila brizi za dobrobit životinja, pasa i mačaka lutalica te pasa i mačaka ljudi slabijeg imovinskog statusa.
Članica je Saveza udruga za zaštitu životinja iz Bonna te pomaže životinjama diljem Hrvatske. Više od tisuću pasa i mačaka iz Hrvatske sretno je udomila u Njemačkoj, no nemoguće je za sve napuštene životinje pronaći novi dom, stoga je, u suradnji s prethodno spomenutim njemačkim Savezom, osmislila rješenje – provođenje kastracije i sterilizacije kao najefikasnijeg načina suzbijanja rasta populacije pasa i mačaka za koje nema mogućnosti udomljavanja.

Humani ciljevi

– Već sam 2001. godine uspostavila suradnju s hrvatskim veterinarima koji su bili voljni vršiti kastraciju i sterilizaciju, uz pomoć Saveza udruga za zaštitu životinja iz Bonna, kao jednog od najvećih europskih zaštitarskih organizacija koje stoje iza tog projekta. U Republici Hrvatskoj do sada smo plaćali kastracije i sterilizacije u Zagrebu, Ivanić Gradu, Kutini, Delnicama i okolici, Varaždinu, Karlovcu, Osijeku, Rijeci, Zadru, Dubrovniku, Pagu, Zaprešiću i Krapini – ističe Gordana, te pojašnjava kako se čitav projekt provodi u praksi. Zaključuju se ugovori s ovlaštenim veterinarima, kojima se oni obvezuju kastrirati, odnosno, sterilizirati pse i mačke čiji su vlasnici slabijeg imovinskog statusa, s prebivalištem na području za koje je ovlaštena Veterinarska organizacija.
– Projekt je usmjeren izvršavanju humanih ciljeva, a raspoloživim sredstvima dobivenima od strane Saveza njemačkih udruga, pokrivaju se samo troškovi sterilizacije i kastracije, dok se o zaradi ne može govoriti – naglašava Gordana.

Diljem Europske unije

Savez njemačkih udruga slične projekte provodi i u drugim zemljama Europske unije, ali i šire, a raspoloživi novac koji će biti namijenjen projektu u određenoj zemlji ili gradu, je ograničen. Stoga Gordana nastoji prikupiti novac od strane Gradova i donatora, kako bi vlasnici pasa i mačaka snosili što manje troškova.
– U Veterinarskoj stanici Krapina, čitav projekt provodi se ponajprije zahvaljujući spremnosti na suradnju direktora Veterinarske stanice Krapina Dragutina Tušeka, koji nam je izašao u susret prihvaćajući cijene kastracija i sterilizacija, 250 kuna za mačke, te 350 kuna za pse, za osobe slabijeg imovinskog statusa ili osobe koje su životinju udomile – otkrila nam je Gordana.
Bez potpore njemačkih udruga, kastracija i sterilizacija stoje od 600 do 800 kuna. U posljednjih nekoliko godina, zahvaljujući Gordani, Veterinarska stanica Krapina dobila je više od 4 tisuće eura potpore za kastraciju i sterilizaciju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba