U Svedruži Petrovskoj

Starica s gnojnom ranom na nozi i ličinkama crva na glavi danima umirala u najgorim mukama

Objavljeno: 19.07.2016. mladenmandic

Prije desetak dana u Svedruži Petrovskoj dogodio se slučaj koji je zgrozio sve tamošnje mještane, a prepričava se i danas. Naime, nakon što je telefonom pozvan tim hitne medicinske službe Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko – zagorske županije i na licu mjesta pružio hitnu medicinsku pomoć pacijentici, 75-godišnjoj Vjekoslavi Živičnjak iz Svedruže 29, liječnici su onim što su vidjeli ostali zgroženi.

– Nakon što je pacijentici pružena hitna medicinska pomoć ista je prevezena i predana u vrlo teškom stanju u Objedinjeni hitni bolnički prijem Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana. Zbog sumnje da je pacijentici zdravstveno stanje ozbiljno narušeno zbog zapuštanja od strane obitelji, od strane Prijavno – dojavne jedinice ovog Zavoda, odmah smo obavijestili policiju i nadležni Centar za socijalnu skrb – rekao nam je prvi čovjek zagorske Hitne medicine Krešimir Božić, dodavši kako je pokojna Vjekoslava Živičnjak umrla 15-ak minuta nakon što je vozilom Hitne medicine dovezena u zagorsku Opću bolnicu na Bračak.
O ostalim pojedinostima i tome u kakvom je stanju dovezena, u konzultaciji s liječnicom, rekao je da nam ne smije govoriti zbog liječničke etike, no potvrdio nam je da je liječnica u vezi sa cijelim slučajem bila na obavijesnom razgovoru policiji.

Raspadajuće stanje

U vezi s cijelim slučajem, o čemu nas je obavijestila jedna mještanka Svedruže Petrovske, posjetili smo i samu obitelj Živičnjak te njihove susjede. Nekoliko njihovih susjeda koji su htjeli ostati anonimni, rekli su nam kako je pokojna Vjekoslava Živičnjak umirala u najgorim mukama, kako joj je posljednjih nekoliko mjeseci iz zagnojene rane na nozi curio gnoj, da je u kosi imala čak i ličinke crva i da je u Opću bolnicu na Bračak dovezena u gotovo raspadajućem stanju.
– Danima se iz kuće osjećao jako neugodni miris i smrad, no nismo znali zbog čega. Očito je da je sve bilo zbog Slavičinog teškog zdravstvenog i gotovo raspadajućeg stanja u kojem se nalazila. Navodno danima nije ništa ni jela – rekli su nam susjedi.
Vjekoslavin suprug, 75-godišnji Željko Živičnjak, rekao nam je da ljudi pričaju gluposti i da nije sve onako kako se priča po selu.

Nikad kod liječnika

– Istina je da je Slavica zadnjih nekoliko tjedana bila jako bolesna i ležala u krevetu. Prije godinu dana nešto ju je piknulo u nogu i rana se iz dana u dan počela sve više gnojiti. Ja sam joj stalno govorio kako ću zvati doktora, ali ona mi nije dala. No kad sam vidio kako joj je zadnjih nekoliko dana bilo loše, pozvao sam Hitnu. Žena mi je bila jako pametna, ali jednostavno nikad u životu, osim što je dva puta bila u rodilištu kad su se rodili sinovi, nije bila kod liječnika. Nije ni trebala jer nikad nije bila bolesna. Ja je nisam mogao natjerati, iako sam vidio da je u zadnje vrijeme bila teško bolesna – rekao nam je suprug Željko.
Dodao je i kako je Vjekoslava još dva, tri tjedna prije nego što je umrla, hodala po kući, čak je znala nešto i skuhati za jelo.
Inače, s pokojnom Vjekoslavom je u obiteljskoj kući također živio i njihov sin Josip, a do prije dvije godine i snaha koja ih je napustila. Susjedi su nam rekli da su svi jako puno pili, pa se s nikim u selu nisu ni družili. Inače, Željko Živičnjak rekao nam je kako je nekad radio kao klesar u jednom zagrebačkom poduzeću na Mirogoju, danas je u mirovini, dok Slavica nije nikad nigdje radila, već vodila brigu o kućanstvu i poljoprivredi.


Policija i Centar za socijalnu skrb ne žele iznositi pojedinosti

O podnesenoj prijavi Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko – zagorske županije pitali smo i policiju te nadležni Centar za socijalnu skrb u Krapini. U policiji su nam rekli kako se po zaprimljenoj prijavi još uvijek najvjerojatnije radi, pa s nikakvim podacima ne mogu ići u javnost, a slično su nam odgovorili i u krapinskom Centru za socijalnu skrb dodavši i kako Vjekoslava Živičnjak nikad nije bila u sustavu njihove skrbi, a o pojedinostima zbog zaštite podataka ionako ne bi smjeli govoriti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba