Dan općine Marija Bistrica

“Gradi se novi dječji vrtić, groblje i mrtvačnica, a osnovat će se i novo komunalno poduzeće”

Objavljeno: 12.07.2016. mladenmandic

Marija Bistrica jučer je svečanom sjednicom Općinskog vijeća, koja je održana u Bluesun hotelu Kaj, proslavila Dan općine. Prije sjednice, u Karmelu Bistričkom služena je sveta misa koju je predvodio mons. Lovro Cindori, kanonik prvostolnog Kaptola zagrebačkog i nekad dugogodišnji župnik i čuvar Svetišta Majke Božje Bistričke. Svečana sjednica započela je himnom, koju je otpjevala Kristina Smetko iz KUD-a Laz, programom su je uveličali i učenica Lara Špoljarec, kazujući stihove Josipa Ozimca i Branke Jagić, zatim učenici Glazbene škole Marija Bistrica, Roberto Hren i Ivan Rod, te Dječji pjevački sastav KUD-a Laz, a nakon svečanog dijela, prilikom prigodnog domjenka, uz Boss band nastupila je i folklorna skupina Ježi i tamburaška sekcija KUD-a Lovro Ježek.

Duhovno odredište

Predsjednik Vijeća Teodor Švaljek istaknuo je da Mariju Bistricu njeni čelnici 2025. godine vide kao ”jedinstveno zagorsko, hrvatsko i svjetsko duhovno, turističko i kulturno odredište zadovoljnih, dobrih i sretnih ljudi i kao mjesto umreženih i povezanih, hrvatskih i europskih marijanskih svetišta te prijateljskih općina i gradova. Načelnik općine Marije Bistrica Josip Milički u svojem se izvješću osvrnuo na aktualno stanje u Općini, izdvojivši stabilni proračun bez obzira na gubitak novca zbog promjene porezne politike, a izdvojio je subvencije koje su dobivene u zadnjih godinu dana.
– Od prošle godine od Dana općine, ukupno smo dobili nešto više od milijun kuna za razne općinske projekte, što nije mali iznos, s obzirom na okolnosti u kojima živimo – rekao je Milički i dodao da je za projektnu dokumentaciju u zadnjih godinu dana izdvojeno milijun i 300 tisuća kuna. Milički je izdvojio i suradnju s mjesnim odborima, rješavanje problema klizišta, infrastrukturne i radove u vodoopskrbi i odvodnji, a podsjetio je i da će Općina osnovati i komunalno poduzeće, koje bi uskoro trebalo profunkcionirati. Spomenuo je i kapitalne projekte, prije svega novi dječji vrtić, te novo groblje i mrtvačnicu. Na kraju svog obraćanja, načelnik se zahvalio svim suradnicima u Općini, svim volonterima i članovima udruga, zagorskim načelnicima i gradonačelnicima te posebno mons. Zlatko Korenu, rektoru Svetišta MBB-e, koji krajem godine odlazi na novu dužnost.

Brojne čestitke

U ime prisutnih zagorskih načelnika i gradonačelnika, na sjednici je govorio gradonačelnik Donje Stubice Juraj Srebačić, a pozdrave i čestitke uz Dan općine uputili su i saborski zastupnik Žarko Tušek, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zatim ministrica Socijalne politike i mladih Bernardica Juretić – Rožman, župan Željko Kolar, predsjednica Skupštine Krapinsko – zagorske županije Vlasta Hubicki, zamjenica gradonačelnika prijateljskog Buzeta Ana Pernić i rektor Svetišta Majke Božje Bistričke mons. Zlatko Koren. Svečanoj su sjednici nazočili i brojni drugi gosti – Lovro Cindori, Nedjeljka Pintarić, pomoćnik ministra prometa Alen Gerek i predsjednik Matice umirovljenika Hrvatske Josip Kovačić.


Priznanja i nagrade

Općinsku povelju dobila je dr. sc. Sanja Kovačić, dobitnica državne nagrade za volontiranje za 2014. godinu, koja i dalje nesebično daje svoje vrijeme za dobrobit ljudi, mjesta i općine. Priznanja Općine dobili su Petra Ptiček za postavljanje umjetničke instalacije “Bistričko srce“, Biserka Klaužer za dugogodišnji predani rad te sudjelovanje na državnim natjecanjima iz tehničke kulture, Centar za vozila Hrvatske uz 10. godišnjicu otvaranja poslovnice u Mariji Bistrici, DVD Tugonica – Podgrađe za 70 godina neprekidnog rada te promicanje vatrogastva na području općine Marija Bistrica, Nanbudo klub Marija Bistrica za 25 godina aktivnog djelovanja i promicanje športa i zdravog života djece i mladih, te Folklorna skupina “Ježi” KUD-a Lovro Ježek, koja aktivno djeluje od 2013. godine te je dvije godine zaredom slavila na županijskim smotrama dječjeg stvaralaštva. Nagrade Općine u iznosu od 500 kuna dobili su učenici OŠ Marija Bistrica Roberto Hren, Filip Čukman i Tihana Car.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba