MOJE SAVRŠENO VJENČANJE

Crkveno ili civilno vjenčanje – gdje ćete izreći svoje sudbonosno da?

Objavljeno: 12.07.2016. Jelena Jazbec

Da bi vam pripreme za najvažniji dan u vašem životu protekle mirno i bez stresa, da bismo vam olakšali potragu za savršenim mjestom, savršenom haljinom i savršenom glazbom, te vam omogućili da se dan vašeg vjenčanja zaista pretvori u dan iz snova, Zagorje International pokreće seriju članaka koji će olakšati život parovima koji započinju pripreme za izricanje svog sudbonosnog da.

Zaručnički tečaj

Prema podacima Ministarstva uprave, u Krapinsko – zagorskoj županiji u protekloj je godini sklopljeno 619 brakova, od čega 369 vjerskih i 250 građanskih. Iako se čini kako u suvremeno vrijeme sve drugo postaje važnije od trenutka izricanja riječi “Uzimam”, na putovanju kroz organizaciju vjenčanja kao prvu smo postaju ipak odlučili odabrati čin vjenčanja.
Da bi sklopio crkveni brak, osnovni uvjet koji par mora zadovoljiti, jest da je barem jedan od njih kršten. Ukoliko brak sklapaju zaručnici koji nisu iste vjeroispovijesti ili među njima postoje neke druge razlike, to se rješava kao pojedinačni slučaj. Ako ste se odlučili vjenčati u crkvi, najprije ćete otići upravitelju župe u kojoj se namjeravate vjenčati. To će najčešće biti rodna župa mlade, iako se ne radi o pisanom pravilu. Svećenik će vas obavijestiti da je primarni uvjet za sklapanje braka zaručnički tečaj, te će vas uputiti, ukoliko se u vašoj župi u skorije vrijeme tečaj ne održava, u najbližu župu u kojoj će se uskoro održati. Kroz četiri do pet susreta, koji se najčešće održavaju vikendom ili radnim danom u večernjim satima, informirat ćete se o pitanjima vezanima uz brak i obitelj.
– Zaručnički tečaj je prije svega “Crkvena priprava na crkveni brak”, namijenjena onima koji su članovi Crkve, dakle vjernici. Mnogi stručni volonteri ulažu svoje vrijeme, znanje i ljubav kako bi pomogli mladim ljudima koji započinju zajednički život. Stoga u toj pripravi sudjeluju stručnjaci koji o bračnoj i obiteljskoj tematici govore u ime Crkve, u skladu s crkvenim naukom i na temelju svojeg osobnog kršćanskog, vjerničkog iskustva – poručuju iz Zagrebačke nadbiskupije, ističući kako zaručničke tečajeve vode svećenik, psiholog, liječnik te podučavatelj za prirodno planiranje obitelji, a o ljepoti i izazovima katoličkog bračnog života svjedoči i bračni par.
Na području Hrvatskog zagorja, zaručnički tečajevi će se održavati od 1. do 4. rujna u Svetom Križu Začretju, 8., 9., 16., 22. i 23. listopada u Mariji Bistrici te od 26. do 29. listopada u Pregradi. Prijaviti se možete putem internetske stranice Ureda za pastoral obitelji. Svaka župa u kojoj se tečaj održava, ima određenu kvotu koliko zaručničkih parova može primiti.

“Trakošćansko vjenčanje”

Parovi se najčešće vjenčaju u župnoj crkvi mlade, no, ukoliko ste se odlučili za neko drugo mjesto, kapelicu ili vjenčanje na otvorenom, morate biti upoznati s pravilima koja su na snazi u vašoj (nad)biskupiji. Tako je, primjerice, u Zagrebačkoj nadbiskupiji dozvoljeno vjenčanje samo u župnim crkvama, dok je u Varaždinskoj biskupiji sklapanje braka dozvoljeno, osim u župnim crkvama, u svim kapelicama diljem biskupije. Primjerice, vrlo je popularna kapelica Svetog Križa u Trakošćanu. Zbog ljepote prirode i povijesnog značaja, u toj kapelici brak sklapaju brojni turisti, zaručnici iz župa diljem Hrvatske i susjednih zemalja. Zbog toga se taj ceremonijal popularno naziva “Trakošćansko vjenčanje“. Kako bi parovi mogli sklopiti brak u kapelici u Trakošćanu, moraju tražiti dozvolu svećenika iz svoje župe, koju zatim prilažu svećeniku u župi u čijoj je nadležnosti kapelica u kojoj sklapaju brak.
Za sklapanje građanskog braka, prije odlaska matičaru, sa svojim izabranikom ili izabranicom morate odlučiti o danu i mjestu sklapanja braka, pribaviti potrebne isprave, prijaviti namjeru sklapanja braka, odlučiti o izboru prezimena i izabrati dva svjedoka za sklapanje braka. Potrebne su sljedeće isprave: izvadak iz matice rođenih, potvrda o slobodnom bračnom stanju i odluka suda o dopuštenju sklapanja braka. Ukupan iznos upravnih pristojbi za sastavljanje zapisnika prijave o sklapanju braka te za sam čin sklapanja braka pred matičarom je 300 kuna. I taksa za crkveno vjenčanje iznosi 300-tinjak kuna, ovisno o (nad)biskupiji.

Sljedeći utorak predstavit ćemo sale za svadbene svečanosti i upoznati vas s kapacitetom, cijenom, slobodnim terminima i svime onime što bi vas moglo zanimati ukoliko u skorije vrijeme planirate svoj veliki dan.


Tradicionalno vs. moderno

Trenutak u kojem mlada stiže do oltara prikazan je u brojnim američkim filmovima i serijama, a jedan trend u posljednjih su nekoliko godina pokupile i hrvatske mlade. Sve se više počeo prakticirati običaj da mladu do oltara doprati otac, iako bi prije 20-ak godina ona došetala sama ili u pratnji kumova.
Slično je i sa zavjetima, pa tako sve više hrvatskih parova želi vlastitim riječima iskazati svoju ljubav i obećati vjernost u dobru i zlu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba