KAKO JE RAĐENO ISTRAŽIVANJE

Institut za javne financije: Moguće je da nismo pronašli dokumente iako su bili objavljeni, ali to samo znači da bi ih i građani teško našli jer nisu dovoljno dobro istaknuti

Objavljeno: 08.07.2016. Alen Brodar

Nakon što nam se nekoliko zagorskih načelnika javilo da su razočarani i ljuti na Institut za javne financije, koji je svojim istraživanjem njihove općine svrstao na samo začelje po transparentnosti, iako, tvrde, oni uredno objavljuju sve dokumente na općinskim internetskim stranicama, provjerili smo u samome Institutu, zašto su neki dobili tako loše ocjene.

Pet dokumenata

– Prije svega, moramo reći da su se gledali podaci u određenom razdoblju – od studenog 2015. do ožujka 2016. godine. Riječ je o pet ključnih dokumenata: godišnjem izvršenju za 2014., polugodišnjem izvršenju za 2015. te prijedlogu proračuna, izglasanom proračunu i proračunu za građane za 2016. U obzir su uzeti samo dokumenti koji su bili dostupni u navedenom razdoblju i to na dan pretraživanja mrežne stranice, ali ne i naknadno objavljeni dokumenti. Premda su možda neke lokalne jedinice naknadno objavile određene ili sve proračunske dokumente, ova analiza uzima u obzir samo dokumente koji su na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica bili dostupni u navedenim razdobljima istraživanja i to na dan pretraživanja njihove mrežne stranice. Naknadno objavljeni dokumenti u ovoj se analizi smatraju neobjavljenima – objašnjavaju nam u IJF-u.
Primjerice, naknadnom je provjerom, nakon razdoblja istraživanja, utvrđeno da je prošle godine najuspješnija općina – Viškovo – ove godine kasnila s objavom polugodišnjeg izvještaja o izvršenju za 2015. te se tako po pravilima istraživanja svrstala među općine s četiri objavljena dokumenta.

Rok produžen

– Razdoblje promatranja je već ionako bilo dobronamjerno prema lokalnim jedinicama, jer su njihove mrežne stranice pretraživane s priličnim vremenskim odmakom od datuma obveze izrade proračunskih dokumenata. Tako su izvještaj o izvršenju proračuna za 2014. godine izvršne vlasti morale poslati predstavničkim vlastima do 1. lipnja 2015., a istraživači su mrežne stranice lokalnih jedinica počeli pretraživati u studenom 2015. godine. Uostalom, pravovremenost je jedna od bitnih značajki proračunske transparentnosti, jer se bez pravovremenih informacija građani ne mogu u pravom trenutku informirati ni sudjelovati u proračunskim procesima. Naravno, postoji mogućnost da istraživači nisu pronašli tražene dokumente, iako su bili objavljeni, ali to samo znači da bi ih i građani teško našli jer nisu bili dovoljno dobro istaknuti na mrežnim stranicama jedinica – zaključuju u Institutu za javne financije te dodaju da su moguće pogreške, međutim da čelnici jedinica lokalne samouprave prije svega moraju pročitati njihov newsletter u kojem je sve potanko objašnjeno, a onda, ukoliko i dalje imaju primjedbe i smatraju da su trebali dobiti višu ocjenu, da im se jave na adresu elektroničke pošte transparentn[email protected], pa će njihovi istraživači provjeriti o čemu se radi.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba