Klub vijećnika HDZ-a i HKS-a

“Oroslavje je grad talac jedne propale politike”

Objavljeno: 06.07.2016. mladenmandic

– Kao gradski vijećnici HDZ-a i HKS-a ne možemo se pomiriti s činjenicom da gradonačelnik zajedno sa SDP-om, HSS-om i HSU-om koči gospodarski razvoj Oroslavja, smanjuje proračunski novac namijenjen subvencioniranju kamate na poduzetničke kredite, sufinanciranje školske kuhinje i potpora za novorođenu djecu, poklanja gradsku komunalnu infrastrukturu koju su gradili građani i gasi Otvoreno učilište kao jedan od nositelja kulture i obrazovanja u gradu ne bi li pogodovao bliskoj mu udruzi – počinje priopćenje koje smo dobili od Kluba gradskih vijećnika HDZ-a i HKS-a Oroslavja.
Predsjednik Kluba Emil Gredičak pritom reagira kao gradski vijećnik te tvrdi da želi upoznati medijsku javnost te građanke i građane Oroslavja sa štetnim odlukama za grad i za njih same, koje su donesene na sjednici gradskog vijeća Oroslavja u utorak, 28. lipnja 2016. godine.

“Propali grof”

– Posljednja sjednica Gradskog vijeća održana prošlog utorka bila je sjednica na kojoj su pale maske te je otpočela još jedna predizborna utrka za lokalne izbore koji će se održati u narednoj 2017. godini, a u skladu s time i još jedna predizborna kampanja gradonačelnika Ivana Tuđe plaćena novcem građana. Tako bi se ukratko mogao opisati dnevni red izmanipulirane sjednice Gradskog vijeća na kojoj je gradonačelnik Ivan Tuđa još jednom obmanuo građane, te zakinuo privrednike i djecu, budućnost Oroslavja. Izmanipulirane zato što su vijećnici, kao i komisija za proračun grada potrebnu dokumentaciju vezanu uz izmjene proračuna dobili tek četiri dana prije sjednice, a što je bila jedna od tri glavne točke dnevnog reda. Pod izlikom porasta prihoda od poreza na dohodak u razdoblju 01. 01. – 30. 05. 2016., gradonačelnik je povećao proračun grada za 2016. godinu za 1,6 milijuna kuna na ukupno 21 milijun kuna. Za istim realno nije bilo potrebe te je izmjena proračuna dokaz neukosti i neumjerenosti gradonačelnika koji je u predizbornoj godini krenuo trošiti gradski novac poput propalog grofa, ukoliko u obzir uzmemo realnu činjenicu da su financijski okviri gradskog proračuna limitirani, a da je povećanje prihodovne strane proračuna sukladno izglasanoj izmjeni doneseno na temelju očekivanog povećanja prihoda od Poreza i prireza na dohodak za plus 1,3 milijuna kuna na ukupno 9,8 milijuna kuna. Tko je tu lud, ukoliko smo na istoj sjednici kao vijećnici usvajali izvještaj o izvršenju proračuna grada Oroslavja za prethodnu 2015. godinu u kojem jasno stoji da su realizirani prihodi od Poreza i prireza na dohodak grada u 2015. godini iznosili svega 7,9 milijuna kuna, tj. gotovo 2 milijuna kuna manje, dok je po izvršenju ukupna prihodovna strana proračuna iznosila 13 milijuna kuna, te rashodovna strana 12,7 milijuna kuna.
Sve u svemu ne bi bilo toliko žalosno da gradonačelnik Tuđa izmjenama gradskog proračuna u gradu koji već godinama stagnira nije zaustavio ekonomski razvoj i uzeo novac djeci koja su naša budućnost. Tako je primjerice izmjenama proračuna grada Oroslavja za 2016. godinu gradonačelnik uz pomoć vijećnika iz redova SDP-a, HSS-a i HSU-a za 20 tisuća kuna umanjio novac namijenjen prehrani školske djece, također za 20 tisuća kuna umanjio novac namijenjen novorođenoj djeci, kao i za 100 tisuća kuna umanjio namjenska sredstva za subvencioniranje kamata na kredite poduzetnika s područja grada Oroslavja – smanjena su na ukupno 250 tisuća kuna u 2016. godini. Tko ne vjeruje, neka pogleda izmijenjeni proračun grada. Da je teška kriza u gradu, još bi kao klub vijećnika HDZ-a i HKS-a shvatili i podržali takve rezove, no iz društvene odgovornosti prema građanima i privrednicima Oroslavja to ne možemo, s obzirom da u gradu za gradonačelnika nema krize dok se značajan novac namijenjen razvoju poduzetništva i djece namjenski planira trošiti na uređenje oronulih građevina u privatnom vlasništvu u kojima grad nema nikakav vlasnički udio i to u iznosu od 100 tisuća kuna, te obilato darivanje raznih udruga građana koje djeluju na području grada u ukupnom iznosu od 740 tisuća kuna. U skladu s navedenim izglasanim promjenama, financiranje udruga na području grada koje služe kao biračka mašinerija za gradonačelnika Ivana Tuđu tri puta je bitnije od subvencioniranja malih i srednjih poduzetnika u smislu pokretanja novog investicijskog ciklusa u gradu, njihova razvoja i otvaranja novih radnih mjesta u gradu, kao i ulaganja u kvalitetu života i budućnost naših najmlađih. Nadam se da takva gradonačelnikova rasipnost neće u jesen dovesti do manjka 200-tinjak tisuća kuna sredstava u proračunu namijenjenih subvencioniranju knjiga školske djece što je bila moja inicijativa podržana 2015. godine na Gradskom vijeću.

Uređuju učilište koje gase

Da su u predizbornoj godini brojne stvari u našem gradu nažalost tragikomične svjedoči i činjenica da je izmjenama proračuna grada Oroslavja za 2016. godinu obuhvaćen i prijedlog povećanja sredstava namijenjenih uređenju prostora Otvorenog učilišta sa 455 tisuća na čak milijun kuna. Izgleda da uređenje podova i novi krov na zgradi Otvorenog učilišta nije bio dovoljan, jer Otvoreno učilište zaslužuje i više pa treba moderno urediti taj prostor. Jedino što se ne uklapa u cijelu priču je na sjednici izglasana odluka vijećnika SDP-a, HSS-a i HSU-a da se Otvoreno učilište kao jedna od gradskih institucija, ujedno i jedan od nositelja kulture i obrazovanja u gradu ugasi. Zašto? Zato što je rad Otvorenog učilište dugi niz godina bio opstruiran od strane bivšeg dugogodišnjeg predsjednika upravnog vijeća učilišta i gradonačelnika, jer njima obojici kao prosvjetnim djelatnicima sam razvoj Učilišta nije bio primarni interes, pa su na rukovodeće funkcije u Učilištu postavljali nekompetentne osobe, te u prostor Učilišta uselili jednu gradonačelniku blisku udrugu koja je u proteklih nekoliko godina dobila monopol na organizaciju kulturnih i turističkih manifestacija u gradu financiranih gradskim novcem za čiju potrošnju kao udruga ne polaže račune gradu. Visoki troškovi rada i poslovanje Učilišta s gubitkom ne mogu biti jedini argument gašenja Učilišta, što je prvi primjer gašenja nekog Otvorenog učilišta u Hrvatskoj, s obzirom da je gospođa Mirela Bačani Đunđek kao bivša ravnateljica Otvorenog učilišta u Oroslavju 2014. godine pokazala da se može drugačije, te je prva u povijesti rada Učilišta pokrenula njegove aktivnosti, osigurala akreditirane obrazovne programe priznate od strane HZZ-a, te je u prvih devet mjeseci rada u 2014. godini uspjela povećati prihode učilišta za 300 posto i smanjiti troškove poslovanja učilišta za 50 posto. Energičnost i uspjeh gospođe Mirele u vođenju Otvorenog učilišta nažalost kažnjeni su njenom političkom smjenom iniciranom od strane gradskog SDP-a radi nepravovremenog usklađenja osnivačkih akata učilišta sa zakonskim izmjenama što je bio apsurd i uvertira u gašenje Otvorenog učilišta. Da je gradonačelnik manje opstruirao rad Učilišta, te da je u jednakoj mjeri podržavao aktivnosti i programe Učilišta, kao što to čini za određenu blisku mu udrugu za koju svojim utjecajem povrh donacija grada osobno lobira sredstva pri privatnim poduzetnicima, županiji i ministarstvima, Otvoreno učilište bi umjesto gašenja vrlo vjerojatno doživjelo svoj procvat u Oroslavju – zaključuju u priopćenju članovi Kluba gradskih vijećnika HDZ-a i HKS-a Oroslavja.


Gradonačelnik Tuđa na sve prozivke odgovara argumentima:

Nismo zanemarili ni djecu, niti poduzetnike, a Grad je itekako socijalno osjetljiv, četvrti smo u zemlji po tome

Za prozivke Kluba vijećnika HDZ-a i HKS-a upitali smo i gradonačelnika Ivana Tuđu, koji je objasnio da je gradski proračun povećan jer su se opći prihodi i primici, kao i prihodi Grada od poreza na dohodak, u prvih pet mjeseci povećali sedam posto u odnosu na plan, a u odnosu na isto razdoblje lani, prihodi od poreza na dohodak su veći za 650.000 kuna.

– Što se pak tiče školske prehrane, ona je smanjena, jer je od planiranih 50.000 kuna u prvih pet mjeseci potrošeno samo 8756 kuna, zahvaljujući Udruzi mladih Feniks koja je kroz projekt “Prehrana učenika u OŠ Oroslavje”, koji je prošao na natječaju Ministarstva socijalne politike i mladih, osigurala besplatan obrok za 40-ero učenika slabijeg imovinskog stanja i Gradu uštedila 40-ak tisuća kuna. Ista udruga preko istog Ministarstva je za 50-ak djece osigurala besplatnu školsku opremu u vrijednosti 2000 kuna po djetetu. Grad je socijalno vrlo osjetljiv, što je potvrđeno činjenicom da smo četvrti grad u Hrvatskoj po postotku u proračunu izdvojenom za socijalne programe – objašnjava Tuđa te dodaje da je, što se tiče darivanja novorođene djece, predviđena stavka od 90.000 kuna, što bi bila pomoć obiteljima za 60-ero djece, budući da Grad daje 1500 kuna po djetetu.
– No, budući da se u prvih šest mjeseci rodilo svega 20-ak djece, teško da se u drugoj polovici može roditi duplo više, pa smo iznos smanjili na 70.000 kuna. Ako se to ipak dogodi, novim ćemo rebalansom povećati stavku – nitko sretniji od mene – tvrdi Tuđa. Osvrnuo se i na subvencioniranje kamate poduzetnicima. Kaže da je u prvih pet mjeseci od predviđenih 350.000 kuna utrošeno 86.514,56 kuna što je 24,72 posto od plana. Zato je ta stavka smanjena na 250.000 kuna.

– Inače, Grad sufinancira kamate u suradnji s Županijom i Ministarstvom poduzetništva, a i imamo informaciju da je Ministarstvo od te mjere odustalo pa neće biti ni novih zahtjeva te da će rebalansirana sredstva biti dostatna. Ako ne, opet ponavljam ono za djecu, nitko sretniji od mene da drugim rebalansom i ovu stavku povećamo – zaključuje Tuđa.
– Za “Privatnu građevinu u kojoj Grad nema vlasnički udio” još nije potrošena ni lipa, a radi se o dvorcu Donje Oroslavje koji obitelj Prpić prodaje i čija je jedna desetina ponuđena Gradu. Vijeću sam to uredno predočio i kroz tu stavku ćemo realizirati dio te ideje. Ako se to ostvari, Grad bi u tom prostoru mogao urediti dugo očekivanu Vijećnicu s jedne strane i sačuvati objekt od danjeg propadanja s druge, kaže Tuđa te dodaje da mu nije jasno koja je to stavka u proračunu “za uređenje prostora Otvorenog učilišta s 455.000 kuna na milijun kuna”.
– Po iznosu mogu zaključiti da se radi o uređenju Doma kulture koji se uređuje uz sufinanciranje Ministarstva kulture, a služi Gradu, udrugama i ustanovama te svim građanima Oroslavja, u njemu je Otvoreno učilište bilo samo podstanar. Dom kulture će se pretvoriti u Kulturni centar- kaže Tuđa.

Što se tiče Otvorenog učilišta Oroslavje, Tuđa objašnjava da ono gotovo uopće nije ostvarivalo funkciju zbog koju je osnovano, a to je obrazovanje.
– Nekad je u sklopu učilišta bila i knjižnica, no ona se odvojila. Manifestacije koje je organiziralo su mu bila glavna aktivnost, a većina vijećnika smatra da to mogu umjesto učilišta raditi Gradska knjižnica, Turistička zajednica ili udruge. Grad je iz svog proračuna godišnje izdvajao i preko 200.000 kuna, a prošle godine 160.000 kuna. To ne bi bilo sporno da je Učilište samostalno ostvarivalo iste ili slične prihode, no oni su bili manji od deset posto. Uz konkurentska učilišta u Zaboku i Donjoj Stubici i uz malu ekonomsku moć naših građana, naše Učilište tu nije uspjelo naći svoje mjesto – kaže Tuđa te objašnjava da Mirela Bačani Đunđek nije smijenjena, već joj je istekao jednogodišnji mandat v.d. ravnateljice Učilišta, a Gradsko vijeće koje joj je godinu dana ranije dalo povjerenje, na novom natječaju nije.

– Dakle odluka nema veze s politikom i političkom smjenom jer je u tom trenutku SDP imao samo tri, a SDP-ova koalicija šest od 15 mandata u Vijeću. Moje je mišljenje da je od ove, kao i od drugih ravnatelja/ica Vijeće više očekivalo – zaključuje Tuđa.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba