Elementarna nepogoda

Štete zasad procijenjene na više od milijun kuna, no sigurno će biti i puno veće

Objavljeno: 01.07.2016. mladenmandic

 

Zagorski župan Željko Kolar proglasio je elementarnu nepogodu za područje Općine Kumrovec nastalu uslijed jakog olujnog nevremena praćenog obilnom kišom i tučom dana 25. lipnja ove godine. Šteta je prouzročila velike štete na stambenim, gospodarskim i kulturnim objektima, kao i na poljoprivrednim površinama i prometnicama.

Rok osam dana

Ovom odlukom obvezuje se Općinsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda da u roku od osam dana izradi izvješće – prvo priopćenje s procjenom ukupne štete te isto dostavi Županijskom povjerenstvu za procjene štete koje će zbirne podarke dostaviti Državnom povjerenstvu. Procijenjene štete Općinsko povjerenstvo za procjenu štete dužno je unijeti u Registar šteta.
Općina Kumrovec je, podsjetimo, početkom tjedna, nakon subotnjeg nevremena, Krapinsko – zagorskoj županiji i županu Željku Kolaru, uputila zahtjev za proglašenjem elementarne nepogode. U zahtjevu kojeg su poslali kažu da su u svega sat vremena koliko je padala kiša i tuča, ogromne količine oborinske vode bile previše za izgrađeni sustav oborinske odvodnje u općini Kumrovec što je za posljedicu imalo izlijevanje potoka i odvodnih kanala te plavljenje središta Kumrovca uključujući veliki dio Muzeja “Staro selo” Kumrovec, robne kuće „Valalta, središnjeg parkirališta i Turističko informativnog centra Kumrovec, kao i nekoliko ugostiteljskih objekata i prizemnih te podrumskih prostorija obiteljskih kuća i poljoprivrednih objekata.

Brojna klizišta

Aktivirana su i brojna klizišta, stradali su i vinogradi te nasadi kukuruza, pšenice i ječma, ispran je i kameni materijal s općinskih nerazvrstanih cesta, urušili su se i brojni kanali oborinske odvodnje. Izvidom na terenu utvrđena je i prva procjena šteta. Šteta na općinskim prometnicama, privatnim prilaznim putovima te javnim i privatnim objektima zasad je procijenjena na 660 tisuća kuna, a na poljoprivrednim usjevima šteta je oko 400 tisuća kuna, što je ukupno 1.040.000 kuna. No, rekli su nam u Općini, nakon proglašenja elementarne nepogode, zasigurno će se javiti još puno oštećenih, te bi na kraju šteta mogla biti i višestruko veća.


Muzej “Staro selo” otvoren za posjetitelje, Titova kuća još uvijek zatvorena

Nakon što je zbog izlijevanja velike količine vode iz potoka Škrnik, poplavljen i veći dio Muzeja “Staro selo” te je nekoliko dana bio zatvoren za posjetitelje, danas je ponovno otvoren. V.d. voditeljica Muzeja Tatjana Brlek rekla nam je kako su otvoreni svi muzejski objekti i muzejske postave, osim rodne kuće Josipa Broza Tita koja se zasad može razgledati samo izvana, dok će unutrašnjost za posjetitelje još uvijek neko vrijeme biti zatvorena jer je potrebno obaviti radove na njezinoj sanaciji Zahvaljuju i općini Kumrovec i Crvenom križu koji su im pomogli da se Muzej, nakon poplave, što prije stavi u funkciju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba