Proglašenje elementarne nepogode?

Štete zasad procijenjene na više od milijun kuna, no zasigurno će biti i puno veće

Objavljeno: 29.06.2016. mladenmandic

Općina Kumrovec danas je, nakon subotnjeg nevremena, Krapinsko – zagorskoj županiji i županu Željku Kolaru, uputila zahtjev za proglašenjem elementarne nepogode na području općine Kumrovec. U zahtjevu kojeg su poslali kažu da su u svega sat vremena, koliko je padala kiša i tuča, ogromne količine oborinske vode bile previše za izgrađeni sustav oborinske odvodnje u općini Kumrovec, što je za posljedicu imalo izlijevanje potoka i odvodnih kanala te plavljenje središta naselja Kumrovec, uključujući veliki dio Muzeja “Staro selo” Kumrovec, robne kuće “Valalta“, središnjeg parkirališta i Turističko informativnog centra Kumrovec, kao i nekoliko ugostiteljskih objekata i prizemnih te podrumskih prostorija obiteljskih kuća i poljoprivrednih objekata.

Aktivirana brojna klizišta

Na poplavljenim područjima visina vode je bila između 10 i 50 centimetara, a u skladišnom prostora robne kuće “Valalta“ visina vode bila je i više od metra i pol, dok je u prostorima “Starog sela” visine voda bila oko metra. Od jake tuče, stradali su i vinogradi te nasadi kukuruza, pšenice i ječma, a ispran je i kameni materijal s općinskih nerazvrstanih cesta, urušili su se i brojni kanali oborinske odvodnje, a natapanje terena kao posljedica velike količine oborina u kratkom razdoblju, uzrokovalo je i pokretanje novih klizišta i ulegnuća asfaltnih podloga na općinskim nerazvrstanim cestama.

Još puno oštećenih

Izvidom na terenu utvrđena je i prva procjena šteta na općinskim nerazvrstanim cestama, javnim i stambenim objektima i poljoprivrednim kulturama. Šteta na općinskim prometnicama, privatnim prilaznim putovima te javnim i privatnim objektima zasad je procijenjena na 660 tisuća kuna, a na poljoprivrednim usjevima šteta je oko 400 tisuća kuna, što je ukupno 1.040.000 kuna. No, rekli su nam u Općini, nakon proglašenja elementarne nepogode, zasigurno će se javiti još puno oštećenih, te bi na kraju šteta mogla biti i višestruko veća.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba